Doświadczona kucharka zdradziła jak zrobić idealny rosół. Zawsze pamięta o kilku zasadach
Czy wiecie, jak zrobić idealny rosół? Uzyskanie esencjonalnego i aromatycznego dania wymaga trzymania się kilku zasad. Najważniejszą z nich jest długie gotowanie zupy, które pozwala wydobyć maksimum smaku z zastosowanych składników. Podpowiadamy, na co jeszcze zwrócić uwagę.
Gotowanie rosołu nie jest trywialne. Kilka drobnych szczegółów potrafi bowiem zaważyć na ostatecznym smaku zupy. Warto mieć świadomość o co — poza długim gotowaniem — jeszcze należy zadbać. Rady doświadczonej kucharki są nieocenione.
Jak zrobić idealny rosół? Odpowiednio długie gotowanie i moment dodawania składników mają znaczenie
Uzyskanie pełnej smaku zupy nie będzie możliwe, jeśli po prostu wrzucimy składniki do garnka i będziemy je gotować. Istnieje bowiem szczegół, który może utrudnić wydobycie smaku z produktu. Wielu smakoszy dodaje porcję rosołową czy szponder do osolonego wrzątku wraz z warzywami.
Tymczasem, jeśli chcemy, aby smak przeszedł go bulionu, należy zagotować mięso wraz z wodą, a przyprawę dodać dopiero pod koniec gotowania. Sól blokuje bowiem uwalnianie smaku z produktów, a w przypadku przyrządzania rosołu nie jest to pożądane.
Dobrze też jest jarzyny wrzucić później, gdyż ugotują się szybciej niż mięso. Mogą więc zacząć się rozpadać i sprawić, że rosół będzie mało klarowny. Aby zupa była przejrzysta, warto też usuwać powstającej na początku przyrządzania zmętnienia, tzw. szumy, i zadbać o powolne gotowanie.
Przyrządzanie rosołu wymaga odpowiedniego doboru produktów
Aromatyczne danie uzyskamy, korzystając z różnych rodzajów mięsa. Podstawą jest kurczak np. w postaci udek. Doświadczone kucharki dodają jeszcze wołowinę, szyje indycze czy kacze skrzydełka. Im bardziej urozmaicona kompozycja, tym ciekawszy smak uzyskamy.
Równie istotne w przygotowaniu zupy jest dobranie przypraw. Minimum stanowi czarny pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liść laurowy. Dodajemy je zawsze razem z mięsem. Warto wrzucić również świeży lubczyk czy natkę pietruszki. One powinny trafić do garnka razem z warzywami, czyli marchewką, pietruszką, selerem i porem.
Wzbogacenie dania o suszone grzyby, kawałek imbiru, ząbki czosnku czy opaloną w płomieniu palnika lub podprażoną na suchej patelni cebulę, to także popularne rozwiązania, które podkręcą smak rosołu. Niektórzy dodają bardziej nieoczywiste produkty takiej jak jabłko, anyż czy sos sojowy. Zachęcamy do eksperymentowania i wybrania własnych ulubieńców.
Na naszej stronie znajdziecie smakowite przepisy na rosół. Szczególnie polecamy recepturę na danie przyrządzane na żołądkach. Spodoba się nie tylko amatorom dań z dodatkiem podrobów. Być może przypadnie wam do gustu też pieczona wersja od Ewy Wachowicz.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jarskie gołąbki z kaszą i pieczarkami według przepisu Jakuba Kuronia. Pyszny obiad bez mięsa
Chrupiące placki ziemniaczane bez jajek i mąki. Oba składniki zastąpisz jednym produktem
Prażone jabłka w słoiku do szarlotki lub jabłecznika. Prosty przepis na niezawodny smakołyk