Kotlety mielone z musztardą i pietruszką. Bosko soczyste i aromatyczne
Nie ma smaczniejszego obiadu niż soczyste kotlety mielone z musztardą podane z lekką surówką i ziemniakami. Ciocia Krysia wie, jak je przyrządzić, by skusiły każdego. Dodając do mięsnej masy ulubioną musztardę oraz świeżą natkę pietruszki, uzyskuje danie pełne aromatu, które wprost rozpływa się w ustach. Musicie spróbować.
Jeśli chcecie przygotować kotlety mielone, które są wyjątkowo soczyste i pięknie pachną, receptura cioci Krysi powinna was zainteresować. Łączy ona mięso i kilka innych składników, które każdy z nas ma w domu, a efekty są znakomite. Tak lekkich i delikatnych kotletów dawno nie jedliście.
Przepis na wyjątkowo soczyste kotlety mielone z musztardą
Składniki:
pół kilograma wieprzowego mięsa mielonego
1 średnia cebula
1 duże jajo
1 łyżka ulubionej musztardy
2-3 łyżeczki bułki tartej + do obtoczenia
posiekana natka pietruszki wedle uznania
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Jak przygotować soczyste kotlety mielone z musztardą? Ciocia Krysia zna niezawodny sposób
Mięso mielone przenosimy do dużej miski. Dodajemy do niego obrana i posiekana cebulę, musztardę, bułkę tarą, natkę pietruszki oraz jajo. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wyrabiamy masę na kotlety.
Formujemy niezbyt duże owalne kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy je na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Najlepiej robić to na średnim ogniu, by zarówno zrumieniły się z zewnątrz, jak i nie pozostały surowe w środku.
Soczyste kotlety mielone z musztardą podajemy na ciepło z wybranymi dodatkami. Szczególnie polecamy ziemniaczane purée oraz lekką surówkę z cukinii.
Inne pomysły na kotlety mielone znajdziecie na naszej stronie. Szczególnie polecamy wersję z pieczarkami i serem żółtym, a także pyszną odsłonę z dodatkiem cukinii i marchewki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Chrupiące placki ziemniaczane bez jajek i mąki. Oba składniki zastąpisz jednym produktem
Prażone jabłka w słoiku do szarlotki lub jabłecznika. Prosty przepis na niezawodny smakołyk
Grecki sposób na mizerię nie ma sobie równych. Takiej jeszcze nie jedliście