Smakosze.pl
Kipiące mleko

canva/ImageDB, Getty Images Pro

Sprawdzowny sposób babć na przywierające do garnka mleko

8 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Gotowanie mleka może wydawać się prostym zadaniem, jednak wystarczy chwila nieuwagi, aby doprowadzić do wielkiej katastrofy. Mleko może łatwo wykipieć, a także przywierać do garnka, przez co szybko się przypala. Na szczęście nasze babcie znają triki, dzięki którym takie sytuacje nie powinny mieć miejsca. Wystarczy na dno naczynia wlać odrobinę wody lub oleju, aby zapobiegać przywieraniu i kipieniu.

W wielu domach praktycznie każdego dnia podgrzewa się mleko w garnku. Niektórzy lubią pić je po prostu ciepłe, inni dodają do niego kakao czy korzenne przyprawy i miód. Niezależnie od sposobu picia, grzanie mleka w rondelku może być ryzykowną grą - łatwo bowiem o przywieranie i kipienie tego płynu.

Po przywarciu mleka do ścianek naczynia napój nabiera nieprzyjemnego metalicznego posmaku. Dodatkowym problemem jest ciężki w wyczyszczeniu osad na dnie i ściankach. Nasze babcie opracowały jednak kilka metod, które warto znać, podgrzewając mleko.

Co zrobić, aby mleko nie przywierało do garnka?

Najprostsze rozwiązanie polega na przemyciu suchego garnka zimną wodą i pozostawieniu około 1 łyżki na dnie - resztę można wylać do zlewu. Tak przygotowany garnek należy postawić na gazie i zagotować wodę. Wtedy ponownie wylewa się ją do zlewu, a na jej miejsce wlewa mleko.

Według zwolenników powyższego sposobu woda po odparowaniu pozostawia cienką warstwę ochronną na powierzchni metalu. Warstwa sprawia, że mleko nie przywiera do ścianek ani dna, przez co czyszczenie garnka jest znacznie łatwiejsze.

zimowa herbata

Przepis na rozgrzewającą herbatę zimową wg. Ani Starmach

CZYTAJ DALEJ

Odrobina oleju gwarancją sukcesu

Choć woda może sprawiać wrażenie mało skutecznej, olej z pewnością ma duży wpływ na przywieranie mleka. Aby skorzystać z oleju, należy wlać kilka kropel na dno garnka i dokładnie rozsmarować je po całej powierzchni naczynia.

Ewentualny nadmiar tłuszczu można zlać. W tej metodzie dobrze jest wybrać olej o neutralnym smaku, który nie wpłynie na aromat mleka. Po wszystkim można wlać mleko i zagotować je tak, jak zwykle.

Jak zapobiegać kipieniu mleka?

Jeśli łatwo zapominasz o gotowaniu mleka w garnku, warto zaopatrzyć się w zwykłą drewnianą łyżkę. Narzędzie kładzie się na samej górze garnka i gdy mleko zacznie niebezpiecznie podnosić swój poziom, łyżka zmniejszy napięcie powierzchniowe płynu i uchroni kuchenkę przed całkowitym zalaniem.

Najbezpieczniejszą opcją jest jednak kupienie specjalnego garnka do gotowania mleka, który działa na zasadzie kąpieli wodnej. Dwuwarstwowe ścianki powodują, że mleko nie osiąga zbyt wysokiej temperatury i nie ma ryzyka wykipienia.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jakie właściwości ma zsiadłe mleko. Ten tekst wyjawia sposoby na rozpoznanie dobrej jakości oscypka.

Mleko

Źródło: canva/hodolomax, Getty Images

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Polska kuchnia nie jest dla każdego. Obcokrajowcy wyjawili, jakich potraw nie tkną za żadne skarby świata.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: genialne

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ogórki do kiszenia

Porady

Używasz wody z kranu robiąc ogórki kiszone? 1 błąd i będą do wyrzucenia

Czytaj więcej >

Porady

Jak błyskawicznie obrać czosnek? Mamy świetne patenty

Czytaj więcej >

Porady

Co można zrobić z łupinami orzechów laskowych? Mają wiele zastosowań

Czytaj więcej >
Jak przechowywać fasolkę szparagową?

Porady

Jak przechowywać fasolkę szparagową? 1 sposób sprawi, że będzie dłużej świeża

Czytaj więcej >
Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę?

Porady

Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę? Stara metoda była genialna

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać w kuchni skórkę ananasa? Mamy pyszną propozycję

Czytaj więcej >