Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Chrupiące placki ziemniaczane bez jajek i mąki. Oba składniki zastąpisz jednym produktem

Chrupiące placki ziemniaczane bez jajek i mąki. Oba składniki zastąpisz jednym produktem

Chrupiące placki ziemniaczane bez jajek i mąki
canva/Ahanov Michael

Placki ziemniaczane są jednym z ulubionych sposobów na przyrządzenie tego warzywa. Mamy dla was szybki i banalnie prosty przepis, który sprawdzi się, gdy nie macie pod ręką mąki oraz jajek. Zastąpcie je śmietaną, a uzyskacie wyjątkowo chrupiące i złociste placki. Każdy się skusi.

Placki ziemniaczane można przygotować z różnymi dodatkami. Zdradzaliśmy wam już recepturę wykorzystującą drożdże i niezawodny patent na ten rarytas z pieczarkami. Tym razem podpowiadamy jak je zrobić, gdy zabraknie wam mąki i jaj. Sprawdźcie koniecznie.

Przepis na smaczne placki ziemniaczane bez jajek i mąki

Składniki:

  • 500 g mączystych ziemniaków

  • 1 mała cebula

  • 1 spora łyżka śmietany 12%

  • olej rzepakowy do smażenia

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić złociste i chrupiące placki ziemniaczane bez jajek i mąki?

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odciskamy wodę na sicie z gazą, zachowując ją i odstawiając na chwilę. Uzyskaną pulpę łączymy z posiekaną cebulą i śmietaną.

Całość doprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie dodajemy osad, który zgromadził się na dnie miski z płynem z ziemniaków. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim uformowane przy pomocy łyżki placki.

Gdy z obu stron się zrumienią, odkładamy na wyłączony ręcznikiem papierowym talerze i osuszamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.

Wskazówka: placki można również przygotować w wersji wegańskiej. Wystarczy wykorzystać gęstą śmietankę z soi lub kokosa.

canva/Azurita
canva/Azurita

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fajnegotowanie