Chrupiące placki ziemniaczane bez jajek i mąki. Oba składniki zastąpisz jednym produktem
Placki ziemniaczane są jednym z ulubionych sposobów na przyrządzenie tego warzywa. Mamy dla was szybki i banalnie prosty przepis, który sprawdzi się, gdy nie macie pod ręką mąki oraz jajek. Zastąpcie je śmietaną, a uzyskacie wyjątkowo chrupiące i złociste placki. Każdy się skusi.
Placki ziemniaczane można przygotować z różnymi dodatkami. Zdradzaliśmy wam już recepturę wykorzystującą drożdże i niezawodny patent na ten rarytas z pieczarkami. Tym razem podpowiadamy jak je zrobić, gdy zabraknie wam mąki i jaj. Sprawdźcie koniecznie.
Przepis na smaczne placki ziemniaczane bez jajek i mąki
Składniki:
500 g mączystych ziemniaków
1 mała cebula
1 spora łyżka śmietany 12%
olej rzepakowy do smażenia
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić złociste i chrupiące placki ziemniaczane bez jajek i mąki?
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odciskamy wodę na sicie z gazą, zachowując ją i odstawiając na chwilę. Uzyskaną pulpę łączymy z posiekaną cebulą i śmietaną.
Całość doprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie dodajemy osad, który zgromadził się na dnie miski z płynem z ziemniaków. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim uformowane przy pomocy łyżki placki.
Gdy z obu stron się zrumienią, odkładamy na wyłączony ręcznikiem papierowym talerze i osuszamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.
Wskazówka: placki można również przygotować w wersji wegańskiej. Wystarczy wykorzystać gęstą śmietankę z soi lub kokosa.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Cytrynowiec cioci Ali. Orzeźwiające ciasto bez pieczenia w sam raz na lato
Jaki tłuszcz najlepiej nadaje się do smażenia? Odpowiedź może zaskoczyć
Jarskie gołąbki z kaszą i pieczarkami według przepisu Jakuba Kuronia. Pyszny obiad bez mięsa
Źródło: fajnegotowanie