Prosty wielkanocny makowiec bez zawijania. Zdradzamy najprostszy przepis
Najczęściej makowiec podany do stołu ma formę rolady, jednak wcale nie trzeba zawijać tego ciasta, aby się udało. Poniżej wyjawiamy przepis na wielkanocny makowiec bez zawijania. Połączenie kruchego ciasta ze słodkim i kremowym makowym nadzieniem nie ma sobie równych. Prośby o dokładkę gwarantowane.
Makowiec jest ciastem, które po prostu musi pojawić się w czasie Wielkanocy na świątecznym stole. Co więcej, wyśmienity wypiek zrobisz bez konieczności zawijania. Wystarczy kierować się radami, które zawarliśmy niżej.
Przepis na makowiec bez zawijania
Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
pół szklanki cukru pudru
1 jajko
1 żółtko
pół łyżeczki proszku do pieczenia
130 g masła
2 łyżki śmietany
Masa makowa:
1 puszka maku
1 jajko
2 łyżki miodu
1 jabłko
kilka kropel aromatu migdałowego
Lukier:
pół łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki mleka
pół szklanki cukru pudru
Zacznij od przesiania mąki na stolnicę, dodania masła i cukru pudru. Posiekaj je nożem, następnie połącz z resztą składników do ciasta, zagnieć masę, uformuj z niej kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Mak przełóż do makutry i utrzyj wałkiem. Wbij do niego jajko, dodaj miód i aromat migdałowy, a następnie wymieszaj. Jabłko umyj, obierz, zetrzyj na tarce i połącz z masą makową.
Wyjmij ciasto z lodówki, oddziel od niego 1/3 i odłóż ją na bok. Resztę ciasta rozwałkuj na pergaminie, włóż do formy i rozłóż na nim masę makową. Wyrównaj wierzch szpatułką.
Z pozostałego ciasta zrób wałeczki i ułóż je na cieście w kształt kratownicy. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 50 minut. Po upieczeniu posmaruj makowiec lukrem wykonanym ze zmieszanego mleka, cukru pudru i soku z cytryny. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, czy można jeść codziennie jajka. Ten tekst wyjawia prosty przepis na zapiekankę śniadaniową z ziemniaków, jajka i sera.
Źródło zdjęcia: canva/NoirChocolate, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosty przepis na ozorki w sosie chrzanowym. Wychodzą idealnie za każdym razem
Na jakim mięsie najlepiej gotować krupnik? Odpowiedź nie jest oczywista
Obłędna czerwona kapusta z jabłkiem. Idealny dodatek obiadowy
Źródło: doradcasmaku