Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty wielkanocny makowiec bez zawijania. Zdradzamy najprostszy przepis
Adam Moskal
Adam Moskal 25.03.2022 01:00

Prosty wielkanocny makowiec bez zawijania. Zdradzamy najprostszy przepis

Makowiec bez zawijania
canva/ma-k

Najczęściej makowiec podany do stołu ma formę rolady, jednak wcale nie trzeba zawijać tego ciasta, aby się udało. Poniżej wyjawiamy przepis na wielkanocny makowiec bez zawijania. Połączenie kruchego ciasta ze słodkim i kremowym makowym nadzieniem nie ma sobie równych. Prośby o dokładkę gwarantowane.

Makowiec jest ciastem, które po prostu musi pojawić się w czasie Wielkanocy na świątecznym stole. Co więcej, wyśmienity wypiek zrobisz bez konieczności zawijania. Wystarczy kierować się radami, które zawarliśmy niżej.

Przepis na makowiec bez zawijania

Składniki:

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki

  • pół szklanki cukru pudru

  • 1 jajko

  • 1 żółtko

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • 130 g masła

  • 2 łyżki śmietany

Masa makowa:

  • 1 puszka maku

  • 1 jajko

  • 2 łyżki miodu

  • 1 jabłko

  • kilka kropel aromatu migdałowego

Lukier:

  • pół łyżeczki soku z cytryny

  • 2 łyżki mleka

  • pół szklanki cukru pudru

Zacznij od przesiania mąki na stolnicę, dodania masła i cukru pudru. Posiekaj je nożem, następnie połącz z resztą składników do ciasta, zagnieć masę, uformuj z niej kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

Mak przełóż do makutry i utrzyj wałkiem. Wbij do niego jajko, dodaj miód i aromat migdałowy, a następnie wymieszaj. Jabłko umyj, obierz, zetrzyj na tarce i połącz z masą makową.

Wyjmij ciasto z lodówki, oddziel od niego 1/3 i odłóż ją na bok. Resztę ciasta rozwałkuj na pergaminie, włóż do formy i rozłóż na nim masę makową. Wyrównaj wierzch szpatułką.

Z pozostałego ciasta zrób wałeczki i ułóż je na cieście w kształt kratownicy. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 50 minut. Po upieczeniu posmaruj makowiec lukrem wykonanym ze zmieszanego mleka, cukru pudru i soku z cytryny. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, czy można jeść codziennie jajka. Ten tekst wyjawia prosty przepis na zapiekankę śniadaniową z ziemniaków, jajka i sera.

Makowiec

Źródło zdjęcia: canva/NoirChocolate, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Ciasto