Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty przepis na ozorki w sosie chrzanowym. Wychodzą idealnie za każdym razem
Adam Moskal
Adam Moskal 25.03.2022 01:00

Prosty przepis na ozorki w sosie chrzanowym. Wychodzą idealnie za każdym razem

Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym
canva/ CCat82, Getty Images

Ozorki wieprzowe dawniej były bardzo chętnie i często jedzone przez wszystkich Polaków, więc jeśli tęsknisz do ich smaku, mamy dla Ciebie prosty i pyszny przepis. W tym wydaniu ozorki podane są z sosem chrzanowym. Każdy wielbiciel tego przysmaku musi pamiętać, aby po dodaniu do sosu chrzanu nie podgrzewać go. Chrzan gorzknieje bowiem podczas podgrzewania.

Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym charakteryzują się wyjątkową soczystością i delikatnością. Każdy kęs dosłownie rozpływa się w ustach. Najlepiej podać je z dużą ilością tłuczonych ziemniaków i ulubioną surówką.

Miłośnicy ozorków muszą pamiętać, aby po dodaniu chrzanu do sosu więcej go nie podgrzewać. W wysokiej temperaturze chrzan nabiera silnej goryczy, która psuje smak całego dania.

Przepis na ozorki w sosie chrzanowym

Składniki:

  • 4 ozorki wieprzowe

  • 1 włoszczyzna

  • 3 liście laurowe

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 ziela angielskie

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 2 łyżki masła

  • 150 ml śmietany 18%

  • 250 ml wywaru

  • 3 łyżki startego chrzanu

  • 1 łyżka musztardy

  • pęczek pietruszki

  • sól

  • pieprz

Zacznij od wlania do garnka sporej ilości wody i doprowadzenia jej do wrzenia. Wrzuć do niej obrane, umyte i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa z włoszczyzny. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, ząbki czosnku, sól oraz pieprz.

W gotującej się wodzie umieść oczyszczone ozorki i gotuj je przez 1,5 godziny do miękkości. Na patelni zrumień mąkę pszenną, po czym dodaj do niej masło i chwilę podsmaż. Wlej do nich bulion, musztardę i śmietanę. Gotuj do delikatnego zgęstnienia.

Sos zdejmij z ognia, dodaj do niego chrzan, wymieszaj i odstaw na bok. Ozorki wyłów z wywaru, pokrój w plasterki i ułóż na talerzu. Polej je sosem, posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej o schabowych od Jakuba Kuronia. W tym tekście z kolei zdradzamy, jak zrobić babcine kotlety mielone z kapustą.

Prosty przepis na ozorki w sosie chrzanowym. Wychodzą idealnie za każdym razem
Prosty przepis na ozorki w sosie chrzanowym. Wychodzą idealnie za każdym razem

Źródło zdjęcia: canva/arfo, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mniammniam; beszamel Zapraszamy na nasz Instagram