Obłędna czerwona kapusta z jabłkiem. Idealny dodatek obiadowy
Czerwona kapusta stanowi idealny dodatek do obiadu - jest pyszna, soczysta i pełna wartości odżywczych. Aby nabrała jeszcze lepszego smaku, wrzuć do niej starte na tarce jabłko. Słodycz owocu wspaniale będzie kontrastować z wytrawnością reszty składników. Niżej wyjawiamy przepis krok po kroku.
Kapusta czerwona z jabłkiem, przez wielu nazywana po prostu modrą kapustą, jest klasyką śląskiej kuchni. Pysznie pasuje do najróżniejszych mięsnych obiadów, w których mięso zanurzone jest w gęstym sosie.
Dodatek jabłka przełamuje słoność i kwaśność kapusty, dzięki czemu jedzenie jej jest jeszcze przyjemniejsze. Przygotowanie całości jest banalne i szybkie, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać kapustę do najbliższego obiadu.
Przepis na czerwoną kapustę z jabłkiem
Składniki:
pół główki czerwonej kapusty
pół dużego jabłka
pół dużej cebuli
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
1 łyżka octu
sól
pieprz
olej
Zacznij od umycia kapusty, usunięcia z niej głąba i posiekania na drobne paseczki. Możesz wykorzystać do tego mandolinę do warzyw. Cebulę obierz ze skórki i posiekaj w drobną kostkę.
Wrzuć cebulę do rondelka z rozgrzanym olejem i zacznij ją smażyć. Gdy ładnie się zeszkli, dodaj kapustę, liść laurowy, ziele angielskie i świeżo zmielony czarny pieprz. Przesmaż kilka minut, po czym wlej 4 łyżki wody i przykryj naczynie pokrywką.
Duś kapustę, aż będzie prawie miękka. Jabłko umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Umieść owoc w garnku, dokładnie wymieszaj. Dopraw kapustę solą oraz łyżką octu. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować surówkę z pora i jabłka. Ten tekst wyjawia przepis na prozdrowotną surówkę z pora i selera.
Źródło zdjęcia: canva/The.LaliTalbot.Accountant, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Niecodzienny mazurek na Wielkanoc z dżemem. Najprostszy przepis
Co zrobić, aby usunąć zapach spalenizny z kuchni? Zdradzamy najlepsze tricki
Źródło: doradcasmaku