Przenigdy nie smaż na nim ryb. “Absolutnie się nie nadaje”
Smażone ryby cieszą się popularnością nie tylko w nadmorskich smażalniach. Ryby też chętnie smażymy w swoich domach. Jednak nie każdy olej jest dobrym wyborem. Szczególnie jeden produkt w ogóle się do tego nie nadaje.
Jedz ryby na zdrowie
Ryby jemy zbyt rzadko, a śmiało możemy po nie sięgać nawet 2-3 razy w tygodniu. Dostarczają nam białka, witamin i zdrowych kwasów tłuszczowych . Statystyczny Polak zjada 13 kg ryb rocznie. Głównie panierujemy ryby i smażymy . W takim wydaniu od lat cieszą się dużą popularnością, choć nie są zbyt zdrowe.
Poleca się jedzenie ryb przyrządzanych na parze. Warto upiec rybę w piekarniku, wówczas wyjdzie smaczna i chrupiąca. Jeśli jednak mamy apetyt na smażoną rybę w panierce, to musimy pamiętać o jednym. Nie każdy olej nadaje się do smażenia. Jaki produkt jest najgorszy?
Na tym oleju nigdy nie smaż
Olej słonecznikowy nie nadaje się do smażenie niczego. Również nie można smażyć na nim ryb . Chodzi tu o dawki kwasów omega-3 i omega-6. Dawki kwasów, które znajdują się w rybach, są odpowiednie dla naszego organizmu. Jednak olej słonecznikowy może zaburzać tę równowagę.
Odbije się to na naszym zdrowiu. Poza tym w oleju słonecznikowym przeważają kwasy omega-6. To może doprowadzić do stanów zapalnych w organizmie . Zwiększa też ryzyko wystąpienia nowotworów i chorób krążenia. Dietetyczka Celina Kinicka powiedziała w rozmowie z portalem medonet.pl:
Ryby zawierają duże ilości kwasów omega-3, a większość olei zawiera większość kwasów omega-6. Im więcej oleju dodamy, tym pogarszamy stosunek kwasów, a co za tym idzie, zmniejszamy wykorzystanie kwasów omega-3 w organizmie
Na czym smażyć ryby?
Pamiętajmy, by wybierać ryby ze sprawdzonych źródeł. Do smażenia ryb najlepiej wybrać olej rzepakowy lub rafinowaną oliwę . Można ich używać w wysokiej temperaturze. Podczas smażenia przekroczy ona 180 stopni.
Przyda się też masło klarowane. Jednak pamiętajmy, by nie używać smalcu. Źle się on komponuje z rybą. Warto pomyśleć o pieczeniu lub grillowaniu ryb . Tak przyrządzone ryby wyjdą nam na zdrowie. Pisaliśmy o tym, czy rosół za 30 zł z restauracji Piotra Adamczyka jest wart spróbowania. Polecaliśmy przepis na wyborne serowe kluseczki.
Źródło: zywienie.medonet.pl