Smakosze.pl Produkty Przenigdy nie smaż na nim ryb. “Absolutnie się nie nadaje”
Fot. Canva/Langan

Przenigdy nie smaż na nim ryb. “Absolutnie się nie nadaje”

19 września 2024

Smażone ryby cieszą się popularnością nie tylko w nadmorskich smażalniach. Ryby też chętnie smażymy w swoich domach. Jednak nie każdy olej jest dobrym wyborem. Szczególnie jeden produkt w ogóle się do tego nie nadaje.

Jedz ryby na zdrowie

Ryby jemy zbyt rzadko, a śmiało możemy po nie sięgać nawet 2-3 razy w tygodniu. Dostarczają nam białka, witamin i zdrowych kwasów tłuszczowych . Statystyczny Polak zjada 13 kg ryb rocznie. Głównie panierujemy ryby i smażymy . W takim wydaniu od lat cieszą się dużą popularnością, choć nie są zbyt zdrowe.

Poleca się jedzenie ryb przyrządzanych na parze. Warto upiec rybę w piekarniku, wówczas wyjdzie smaczna i chrupiąca. Jeśli jednak mamy apetyt na smażoną rybę w panierce, to musimy pamiętać o jednym. Nie każdy olej nadaje się do smażenia. Jaki produkt jest najgorszy?

ryba
Fot. Canva/CharlieAJA
Ścieram razem z marchewką i podaję do obiadu. Smakuje jak marzenie

Na tym oleju nigdy nie smaż

Olej słonecznikowy nie nadaje się do smażenie niczego. Również nie można smażyć na nim ryb . Chodzi tu o dawki kwasów omega-3 i omega-6. Dawki kwasów, które znajdują się w rybach, są odpowiednie dla naszego organizmu. Jednak olej słonecznikowy może zaburzać tę równowagę.

Odbije się to na naszym zdrowiu. Poza tym w oleju słonecznikowym przeważają kwasy omega-6. To może doprowadzić do stanów zapalnych w organizmie . Zwiększa też ryzyko wystąpienia nowotworów i chorób krążenia. Dietetyczka Celina Kinicka powiedziała w rozmowie z portalem medonet.pl:

Ryby zawierają duże ilości kwasów omega-3, a większość olei zawiera większość kwasów omega-6. Im więcej oleju dodamy, tym pogarszamy stosunek kwasów, a co za tym idzie, zmniejszamy wykorzystanie kwasów omega-3 w organizmie

Na czym smażyć ryby?

Pamiętajmy, by wybierać ryby ze sprawdzonych źródeł. Do smażenia ryb najlepiej wybrać olej rzepakowy lub rafinowaną oliwę . Można ich używać w wysokiej temperaturze. Podczas smażenia przekroczy ona 180 stopni.

Przyda się też masło klarowane. Jednak pamiętajmy, by nie używać smalcu. Źle się on komponuje z rybą. Warto pomyśleć o pieczeniu lub grillowaniu ryb . Tak przyrządzone ryby wyjdą nam na zdrowie. Pisaliśmy o tym, czy rosół za 30 zł z restauracji Piotra Adamczyka jest wart spróbowania. Polecaliśmy przepis na wyborne serowe kluseczki.

pieczona ryba
Fot. Canva/xfotostudio

Źródło: zywienie.medonet.pl

W Dino znowu powariowali. Olej, mleko i śmietana za grosze
Pokrój, wrzuć do słoja i zalej wodą. Ta jesienna mikstura ma niezwykłe właściwości
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy