Żadne knedle ze śliwkami. Te serowe kluseczki smakują mi 100 razy lepiej
Makaron z truskawkami czy naleśniki to klasyczne dania na obiad na słodko. Nie każdy wie, że na taki obiad można przygotować także austriackie knedle, niekoniecznie ze śliwkami. Danie skradnie serca wszystkich łasuchów. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak je przygotować. Domownicy zachwycą się nimi od pierwszego kęsa.
Obiad na słodko zupełnie inny niż zazwyczaj
Obiad na słodko uwielbia każdy, bo jest to ciekawa alternatywa dla słonych dań. Tych na słodko jest naprawdę wiele i można by wymieniać je w nieskończoność. Knedle ze śliwkami zna każdy, ale czy próbowałaś kiedyś serowych klusek z morelami? Gwarantuję, ze się w nich zakochasz.
Ten pochodzący z Austrii przysmak, jest naprawdę doskonały i na pewno trafi w gusta Polaków. Szczególnie że obecnie morele dostępne są bez ograniczeń i akurat trwa na nie sezon. Czym prędzej wybierz się na ryneczek po owoce, a później przygotuj z nich doskonałe danie. Smak zachwyci domowników tak bardzo, że poproszą o niejedną dokładkę.
Żadna jajecznica i omlet. Wachowicz robi obłędną szakszukę po góralskuZ czego przygotować knedle z morelami?
Najważniejszym składnikiem dania są przede wszystkim morele. Na ten owoc trwa obecnie sezon, więc z ich dostępnością, nie będzie najmniejszego problemu. Oprócz nich potrzebne są także inne produkty. Jest to między innymi twaróg. O niezbędnych składnikach dowiesz się więcej, sprawdzając poniższą listę. Zdjęcia ilustrujące przygotowanie dania, pochodzą z kanału Culinarish, który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 250 g twarogu
- 250 g mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2 łyżeczki oleju
- 16 moreli
- 16 kostek cukru
- 6 łyżek bułki tartej
- 40 g masła
- cukier
- woda
Przepis na knedle ze śliwkami
Do miski przełóż twaróg i wsyp mąkę. Dodaj także olej, jajko oraz szczyptę cukru. Składniki wyrób na jednolite i gładkie ciasto. Morele dokładnie umyj, a następnie osusz je. Owoce delikatnie natnij i pozbądź się z nich pestek. W to miejsce wsadź po kostce cukru.
Ciasto podziel na 16 części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Na każdym z nich ułóż morelę, a następnie sklej ciasto, tworząc knedle. W dużym garnku zagotuj wodę. Knedle gotuj przez 10 minut na małym ogniu.
Na patelni rozpuść masło. Wsyp bułkę tartą oraz odrobinę cukru. Podsmaż składniki, aby utworzyła się jednolita zasmażka. Na koniec obtocz w niej knedle z morelami. W tej postaci podawaj je na obiad na słodko, a zachwycą każdego.
Sprawdź także przepis na inne danie obiadowe oraz dowiedz się, jakiego błędu nie popełniać podczas kiszenia kapusty.