Pokrój, wrzuć do słoja i zalej wodą. Ta jesienna mikstura ma niezwykłe właściwości
Ten specyfik musi znaleźć się w twojej diecie. Bogaty jest w witaminy i można wykorzystać go na wiele sposób. Ten znakomity produkt możesz przygotować w łatwy sposób w domu. Właściwości oraz instrukcję, jak go zrobić poznasz właśnie w tym artykule.
Ocet z pigwy ma niezwykłe właściwości
Pigwa to owoc, który określany jest jako polska cytryna. Nic dziwnego, bo jest szczególnie bogata w witaminę C oraz inne z grup B i A. W dodatku zawiera także w potas, żelazo, magnez, które odpowiadają za poprawną pracę mięśni oraz serca. Jak dostarczyć organizmowi te wszystkie właściwości?
Okazuje się, że najlepszą opcją jest ocet z pigwy. Przygotowany w domu jest nie tylko zdrowy, ale też smaczny. Można dodać go do surówek, mięs, a nawet zup, dzięki czemu wspomoże proces trawienia.
Z tego octu można przygotować także płukankę do włosów, która nada im odpowiedniego blasku, a także przywróci właściwe pH skóry głowę. Dzięki czemu unikniesz łupież i nadmiernego wytwarzania sebum. Właściwości jest całkiem sporo, więc czytaj dalej, a dowiesz się, jak przygotować ocet z pigwy.
Zamówił rosół za 30 zł w restauracji Adamczyka. Słów, które padły z jego ust nie chciałby usłyszeć żaden kucharzZ czego zrobić ocet z pigwy?
Najważniejszym składnikiem jest oczywiście pigwa. Owoc możesz kupić na dobrze zaopatrzonym ryneczku lub poszukać w lokalnym zieleniaku. Oprócz niego potrzebny będzie także cukier oraz matka octowa. To nic innego, jak osad pojawiający się na wierzchu butelki z domowym octem. Jeśli nie masz tego składnika, możesz z łatwością zamówić go w internecie.
Składniki:
- 1 kg pigwy
- 4 łyżki cukru (lub miodu)
- 1,5 l wody
- matka octowa lub kilka łyżek domowego octu owocowego
Jak przygotować ocet z pigwy?
Pigwę dokładnie umyj, a następnie przekrój na pół. Pozbądź się z niej gniazd nasiennych, a owoce pokrój na mniejsze kawałki. Następnie umieść je w słoiku lub innym naczyniu. Dodaj cukier, matkę octową i wymieszaj.
Wierzch słoika przykryj gazą, aby umożliwić przepływ powietrza. Tak zabezpieczony słoik umieść w ciepłym i zaciemnionym miejscu. Codziennie mieszaj zawartość słoika, aby nie dopuścić do pojawienia się pleśni.
Proces fermentacji trwa od 4 do 6 tygodni. Gotowy ocet z pigwy przefiltruj przez gazę i przelej do butelek. Szczelnie go zamknij i przechowuj w chłodnym miejscu.
Sprawdź także, co przygotować na obiad na słodko oraz dowiedz się, co dodawać do kawy, aby schudnąć.