Przenigdy nie wyrzucaj zatyczki od oleju. Ma przydatną ukrytą funkcję
Zatyczka od oleju służy do kontrolowania strumienia płynu. Dzięki niej już nigdy nie wlejesz go zbyt dużo na patelnię. Zatyczka chroni także przez rozlaniem. Koniec z tłustymi plamami na kuchennym blacie.
Ne wyrzucaj zatyczki od oleju
Olej jest uniwersalnym produktem w kuchni. Dodajemy go do sałatek, ciast i oczywiście smażymy na nim ulubione potrawy. Z pewnością zauważyłeś, że każdy olej zabezpieczony jest zatyczką, którą należy oderwać zanim przystąpimy do gotowania.
Zatyczka od oleju zwykle ląduje w koszu. Wiele osób nie ma pojęcia o jej ukrytej funkcji i sądzi, że kawałek plastiku z pętelką wyłącznie zabezpiecza produkt przed rozlaniem na etapie produkcji i sprzedaży. Nic bardziej mylnego.
Zatyczka do oleju umożliwia precyzyjne dozowanie produktu. Wystarczy ją oderwać i ponownie włożyć do butelki w odpowiedni sposób. Ten prosty trik zdecydowanie ułatwi Ci smażenie, gotowanie i pieczenie.
Zatyczka od oleju ma ukrytą funkcję
Dzięki zatyczce od oleju możesz kontrolować strumień. Zatyczka chroni olej przed nadmiernym wylewaniem się produktu. Wystarczy, że ją oderwiesz i włożysz odwrotną stroną do butelki. W ten sposób olej będzie dozowany powoli.
Zatyczka od oleju chroni także przed przypadkowym rozlaniem produktu. Koniec z brudnymi, tłustymi plamami w kuchennych szafkach i na blacie.
Jak przechowywać olej?
Zapomnij o przechowywaniu oleju w lodówce. Najlepszym miejscem, w jakim możesz postawić produkt, jest spiżarnia lub kuchenna szafka, która nie stoi zaraz przy kuchence lub piekarniku.
Olej przechowuj w chłodniejszym, zacienionym miejscu. W ten sposób zachowa świeżość i wszystkie wartości odżywcze. Olej przechowuj w szczelnie zamkniętych, oryginalnych butelkach.
Dietetyk wskazał najzdrowszy olej. Produkt ma nieoceniony wpływ na nasz organizm. W tym artykule dowiesz się, jaki produkt jest niebezpieczny dla zdrowia, a znajdziesz go w produktach spożywczych.