Dietetyk apeluje. Ten składnik jest najgorszy dla zdrowia, unikaj go jak ognia
Tłuszcze trans są najgorszym składnikiem produktów spożywczych. Ich nadmierne spożywanie jest przyczyną wielu zgonów rocznie. Odpowiadają za powstawanie bardzo groźnych chorób, w tym nowotworów. Dietetyk ostrzega.
Tłuszcze trans niebezpieczne dla zdrowia i życia
Sklepowe półki uginają się pod ciężarem produktów spożywczych. Zanim jednak wybierzesz swój ulubiony wyrób, koniecznie sprawdź, czy na etykiecie znajdują się tłuszcze trans. Tłuszcze te są cichym zabójcą, który odpowiada za kilkaset tysięcy zgonów rocznie.
Nadmierne spożywanie tłuszczy trans przyczynia się do powstawania wielu groźnych dla zdrowia i śmiertelnych chorób. Niestety producenci żywności nagminnie wykorzystują je do produkcji jedzenia. Powodem jest znacznie dłuższa data ważności i lepszy smak, ale jakim kosztem.
Dietetyk dokładnie wyjaśnił, czym są tłuszcze trans, jak powstają i w jakich produktach spożywczych występują najczęściej. Wyjaśnił także, co może się stać, jeśli nasza dieta będzie bogata w ten produkt. Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z kanału Dr Bartek Kulczyński na YouTube.
Ten przepis jest już hitem. Biała kiełbasa nigdy nie była tak pyszna
Czym są tłuszcze trans i w jakich produktach się znajdują?
Tłuszcze trans to bardzo szkodliwe, nienasycone kwasy tłuszczowe. Tłuszcze te powstają podczas przetwarzania żywności. Producenci przekształcają płynne tłuszcze roślinne do konsystencji stałej, aby lepiej nadawały się do produkcji wyrobów spożywczych.
Produkty, w których znajdują się tłuszcze trans dłużej zachowują świeżość i mają lepszy smak. Tłuszcze te znajdują się głównie w gotowych daniach, majonezie, wyrobach czekoladowych, serach, niektórych margarynach, gotowych frytkach, chipsach, przekąskach i daniach typu fast food. Dlatego warto przy ich zakupie patrzeć na skład.
Bartek Kulczyński wyjaśnił, że jeśli na etykiecie produktu znajdziemy zapis „częściowo utwardzany olej roślinny” lub „częściowo uwodorniony olej roślinny” wówczas możemy być pewni obecności tłuszczy trans. W związku z tym warto starannie dobierać produkty kupowane w sklepach.
Tłuszcze trans są przyczyną 600 tysięcy zgonów rocznie
Tłuszcze te są szczególnie niebezpieczne dla całego układu naczyniowego i serca. Tłuszcze wbudowują się w struktury komórek, przez co zmniejszają ich elastyczność i zdolność do pracy. Tłuszcze odkładają się między innymi w tętnicach, co skutkuje powstaniem miażdżycy.
Zamykają światło żył, ponieważ zaczynają odkładać się w postaci złego cholesterolu. Wysoki cholesterol to wysokie ryzyko powstania choroby wieńcowej oraz zawału. Ponadto tłuszcze trans powodują powstanie innych groźnych chorób, w tym cukrzycy, a nawet nowotworów.
Dieta bogata w takie tłuszcze znacznie zwiększa ryzyko zachorowania na raka. Tłuszcze przyczyniają się do zmiany w DNA i aktywowania onkogenów, które odpowiedzialne są za powstawanie zmian nowotworowych.
Które warzywo jest najzdrowsze? Dietetyk nie ma żadnych wątpliwości. Sprawdź również, czy jedzenie w puszkach jest zdrowe. Nie każdy ma świadomość.