Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Najzdrowszy możliwy sposób przyrzadzenia jajek. Wydobywa z nich maksimum wartości odżywczych
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 06.04.2023 18:12

Najzdrowszy możliwy sposób przyrzadzenia jajek. Wydobywa z nich maksimum wartości odżywczych

Który sposób przyrządzania jajek jest najzdrowszy?
canva/naturalcares z Pixabay

Jajka na miękko są najlepszym i najzdrowszym wyborem. Płynne żółtko jest bogatym źródłem witamin i wielu cennych związków odżywczych. Jajka na twardo, omlet, czy jajecznica tracą znaczną część prozdrowotnych właściwości.

Sposób przyrządzania jajek ma wpływ na wartości odżywcze

Jajka są świetnym dodatkiem do śniadania lub kolacji. Jajka na twardo dodamy do sałatki. Zrobimy z nich również pyszne i pożywne pasty kanapkowe. Jajka możemy także przyrządzić na miękko, usmażyć, zrobić z nich omlet lub jajecznicę.

Okazuje się, że sposób przygotowywania jajek ma ogromną różnicę i wpływa na ich wartości odżywcze oraz ich przyswajalność przez organizm. Podczas wybierania jajek zwróćmy uwagę nie tylko datę ważności.

Kluczowy jest również sposób chowu kur. Najlepsze są jajka z chowu ekologicznego. Jajka żyją w gospodarstwach ekologicznych. Kury żyją naturalnie. Mają dostęp do trawy i nie są karmione paszą z antybiotykami.

Makłowicz wyjawił sekret żurku. „Bez tego jest nędzny”

Najzdrowsze są jajka na miękko

Jajka są bogatym źródłem białka, a także wielu cennych witamin i minerałów, w tym witamin z grupy B, witaminy D, witaminy K, a także jodu, fosforu, wapnia i żelaza. Jajka przyrządzane na miękko są najzdrowsze, ponieważ zachowują wszystkie wartości odżywcze.

Płynne żółtko jest o wiele zdrowsze i o wiele lepiej przyswajalne, niż ugotowane lub usmażone. Dodatkową zaletą takiego przygotowywania jest fakt, że nie dostarczamy już żadnego, nadprogramowego tłuszczu i kalorycznych składników. 

 

Jak ugotować jajka na miękko?

Przed gotowaniem jajek na miękko koniecznie wyjmij je z lodówki, żeby zagrzały się w temperaturze pokojowej. Sprawdź również, czy skorupka jest cała. 

Jajka włóż do garnka, wsyp odrobinę soli i zalej zimną wodą. Gotuj je przez 3 - 4 minuty od momentu wrzenia, w zależności od wielkości jajka. Po tym czasie jajka będą idealne. Białko będzie ścięte, a żółtko płynne.

Ile jajek można jeść dziennie? Czy jedzenie z puszek jest zdrowe? Dietetyk ma dla wszystkich cenną radę.

jajka.jpg
canva/fcafotodigital