Przepis Magdy Gessler na wyjątkowy rosół
Rosół Magdy Gessler jest wyjątkowy dzięki jednemu składnikowi - goździkom. Ich dodatek sprawia, że wywar nabiera zupełnie nowego smaku oraz aromatu. W poniższym przepisie zdradzamy jak wykonać go krok po kroku.
Nic nie smakuje tak dobrze, jak domowy rosół. Zupa ta jest uwielbiana praktycznie w całej Polsce i bez wątpienia zyskała już miano kultowej. Dlatego receptura Magdy Gessler jest tak pożądana przez prawdziwych smakoszy.
Gessler do wywaru dorzuca goździki, które wprowadzają odrobinę korzenności i egzotyczności do smaku. Choć różnica jest delikatnie wyczuwalna od klasycznej zupy, wyćwiczone podniebienie zachwyci się już od pierwszej łyżki.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na rosół Magdy Gessler
Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.
Składniki:
-
cała kura rosołowa
-
szyja indycza
-
porcja wołowiny rosołowej
-
woda
-
3 marchewki
-
2 pietruszki
-
2 cebule
-
por
-
5 g lubczyku
-
pół selera
-
2 liście laurowe
-
5 ziaren ziela angielskiego
-
6 ziaren pieprzu
-
6 goździków
-
sól
-
natka pietruszki
Wszystkie warzywa obierz ze skórki i dokładnie umyj. Do garnka włóż mięso oraz obrane warzywa - poza cebulą. Tę opal nad palnikiem gazowym, aby móc wykorzystać jej właściwości barwiące zupę. Zalej garnek wodą i postaw na gazie.
Dodaj do wywaru cebulę i gotuj przez 3 godziny. Zbieraj cały czas szumowiny gromadzące się na powierzchni wywaru. Dodaj przyprawy poza solą i gotuj kolejne 2 godziny.
Aby rosół był klarowny, dodaj do niego 2 białka jaja i powoli podgrzej. Następnie przecedź zupę przez gazę. Podawaj z makaronem i odrobiną siekanej pietruszki. Smacznego.
Źródło: Lester120, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kuchnia.wp.pl