Sałatka z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej
Fasolka szparagowa i młode ziemniaczki tuż obok cukinii królują w wakacyjnym menu. Wykorzystaj sezon na te warzywa i stwórz sałatkę, która zachwyca smakiem. Będzie świetnym dodatkiem do obiadu lub przekąską między posiłkami. Sprawdzi się również podczas grillowania.
Fasolka szparagowa jest letnim przysmakiem. Jednak w połączeniu z młodymi ziemniakami jest jeszcze pyszniejsza. Sałatka ziemniaczana jest świetnym wyborem dla osób ceniących tradycyjne smaki.
Tę sałatkę można zrobić w wielu wersjach. Świetnie będzie smakować również z ogórkami kiszonymi. Równie ciekawy jest przepis Michała Toczyłowskiego na pyszne młode ziemniaki z bobem i botwinką.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Fasolka szparagowa w sałatce ziemniaczanej
Młode ziemniaczki i fasolka szparagowa w fantastyczny sposób łączą się ze sobą. W związku z tym warto wykorzystać je w jednej potrawie. Zanim przystąpimy do przygotowań musimy zaopatrzyć się w następujące składniki:
700 g młodych ziemniaków
300 g fasolki szparagowej
3 ząbki czosnku
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
1 cebula
pół pęczka koperku
opakowanie sosu sałatkowego
sól i pieprz
Jak przygotować sałatkę ziemniaczaną z fasolką szparagową?
Na samym początku szorujemy młode ziemniaczki i gotujemy je w mundurkach. Kiedy już są gotowe i ostygną, wówczas kroimy je na małe kawałki. Fasolka szparagowa powinna być porządnie umyta.
Odcinamy jej końcówki i przecinamy na pół. Umieszczamy ją we wrzątku i gotujemy tak, aby była delikatnie twarda. Gotową fasolkę odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie w drobną kostkę kroimy cebulę. Teraz możemy przystąpić do przygotowania sosu.
W naczyniu mieszamy ze sobą jogurt i majonez. Dodajemy do niego wyciśnięty czosnek oraz sos sałatkowy. Całość należy dokładnie wymieszać. Powstały sos czosnkowy łączymy z fasolką szparagową, młodymi ziemniakami i cebulą.
Naszą sałatkę ziemniaczaną z wierzchu posypujemy posiekanym koprem. Po schłodzeniu w lodówce nasze danie jest już gotowe.
Canva (jreika, Getty Images)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Smaki na talerzu