Smakosze.pl

Canva (ildipapp)

Sałatka z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Dominika Mika

Fasolka szparagowa i młode ziemniaczki tuż obok cukinii królują w wakacyjnym menu. Wykorzystaj sezon na te warzywa i stwórz sałatkę, która zachwyca smakiem. Będzie świetnym dodatkiem do obiadu lub przekąską między posiłkami. Sprawdzi się również podczas grillowania.

Fasolka szparagowa jest letnim przysmakiem. Jednak w połączeniu z młodymi ziemniakami jest jeszcze pyszniejsza. Sałatka ziemniaczana jest świetnym wyborem dla osób ceniących tradycyjne smaki.

Tę sałatkę można zrobić w wielu wersjach. Świetnie będzie smakować również z ogórkami kiszonymi . Równie ciekawy jest przepis Michała Toczyłowskiego na pyszne młode ziemniaki z bobem i botwinką .

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Fasolka szparagowa w sałatce ziemniaczanej

Młode ziemniaczki i fasolka szparagowa w fantastyczny sposób łączą się ze sobą. W związku z tym warto wykorzystać je w jednej potrawie. Zanim przystąpimy do przygotowań musimy zaopatrzyć się w następujące składniki:

  • 700 g młodych ziemniaków

  • 300 g fasolki szparagowej

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

  • 2 łyżki majonezu

  • 1 cebula

  • pół pęczka koperku

  • opakowanie sosu sałatkowego

  • sól i pieprz

Jak przygotować sałatkę ziemniaczaną z fasolką szparagową?

Na samym początku szorujemy młode ziemniaczki i gotujemy je w mundurkach. Kiedy już są gotowe i ostygną, wówczas kroimy je na małe kawałki. Fasolka szparagowa powinna być porządnie umyta.

Odcinamy jej końcówki i przecinamy na pół. Umieszczamy ją we wrzątku i gotujemy tak, aby była delikatnie twarda. Gotową fasolkę odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie w drobną kostkę kroimy cebulę. Teraz możemy przystąpić do przygotowania sosu.

W naczyniu mieszamy ze sobą jogurt i majonez. Dodajemy do niego wyciśnięty czosnek oraz sos sałatkowy. Całość należy dokładnie wymieszać. Powstały sos czosnkowy łączymy z fasolką szparagową, młodymi ziemniakami i cebulą.

Naszą sałatkę ziemniaczaną z wierzchu posypujemy posiekanym koprem. Po schłodzeniu w lodówce nasze danie jest już gotowe. 

Sałatka na bazie młodych ziemniaków i fasolki szparagowej
Sałatka na bazie młodych ziemniaków i fasolki szparagowej

Canva (jreika, Getty Images)

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Smaki na talerzu

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Wlej jajko do gorącego mleka. Po chwili zyskasz ogromny przysmak
Czytaj więcej >

Przepisy

Lepiej moczyć kajzerkę na mielone w wodzie, czy w mleku? Dla Gessler wybór jest jasny
Czytaj więcej >

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >
Dominika Mika

Wydawczyni portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]