Smakosze.pl
Sałatka z fasolką szparagową i ziemniakami

Canva (ildipapp)

Sałatka z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej

12 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Dominika Mika

Udostępnij:

Fasolka szparagowa i młode ziemniaczki tuż obok cukinii królują w wakacyjnym menu. Wykorzystaj sezon na te warzywa i stwórz sałatkę, która zachwyca smakiem. Będzie świetnym dodatkiem do obiadu lub przekąską między posiłkami. Sprawdzi się również podczas grillowania.

Fasolka szparagowa jest letnim przysmakiem. Jednak w połączeniu z młodymi ziemniakami jest jeszcze pyszniejsza. Sałatka ziemniaczana jest świetnym wyborem dla osób ceniących tradycyjne smaki.

Tę sałatkę można zrobić w wielu wersjach. Świetnie będzie smakować również z ogórkami kiszonymi. Równie ciekawy jest przepis Michała Toczyłowskiego na pyszne młode ziemniaki z bobem i botwinką.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Fasolka szparagowa w sałatce ziemniaczanej

Młode ziemniaczki i fasolka szparagowa w fantastyczny sposób łączą się ze sobą. W związku z tym warto wykorzystać je w jednej potrawie. Zanim przystąpimy do przygotowań musimy zaopatrzyć się w następujące składniki:

  • 700 g młodych ziemniaków

  • 300 g fasolki szparagowej

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

  • 2 łyżki majonezu

  • 1 cebula

  • pół pęczka koperku

  • opakowanie sosu sałatkowego

  • sól i pieprz

Ogórki po ukraińsku

Ogórki po ukraińsku ze słoika

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować sałatkę ziemniaczaną z fasolką szparagową?

Na samym początku szorujemy młode ziemniaczki i gotujemy je w mundurkach. Kiedy już są gotowe i ostygną, wówczas kroimy je na małe kawałki. Fasolka szparagowa powinna być porządnie umyta.

Odcinamy jej końcówki i przecinamy na pół. Umieszczamy ją we wrzątku i gotujemy tak, aby była delikatnie twarda. Gotową fasolkę odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie w drobną kostkę kroimy cebulę. Teraz możemy przystąpić do przygotowania sosu.

W naczyniu mieszamy ze sobą jogurt i majonez. Dodajemy do niego wyciśnięty czosnek oraz sos sałatkowy. Całość należy dokładnie wymieszać. Powstały sos czosnkowy łączymy z fasolką szparagową, młodymi ziemniakami i cebulą.

Naszą sałatkę ziemniaczaną z wierzchu posypujemy posiekanym koprem. Po schłodzeniu w lodówce nasze danie jest już gotowe. 

Sałatka na bazie młodych ziemniaków i fasolki szparagowej

Sałatka na bazie młodych ziemniaków i fasolki szparagowej

Canva (jreika, Getty Images)

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Smaki na talerzu

Zapraszamy na nasz Instagram

Dominika MikaAutor

Redaktorka portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >