Smakosze.pl Przepisy Przepis na buraczki zasmażane jak od babci
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Kuchnia Pyszności

Przepis na buraczki zasmażane jak od babci

30 maja 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Buraki są przede wszystkim bogatym źródłem składników mineralnych, takich jak magnez, potas, cynk, żelazo czy fosfor. Znajdziemy w nich również witaminy C, A, E, K oraz witaminy z grupy B. Mnogość przeciwutleniaczy sprawia, że każdy powinien okazjonalnie jeść buraki.

Wyjątkowo istotną substancją odżywczą w burakach jest witamina B1. Dzięki niej warzywo wpływa pozytywnie na działanie układu krwionośnego, mięśniowego oraz na poprawę pamięci. Niewielka ilość kalorii to kolejny atut - można zajadać się burakiem bez granic.

Zasmażane buraki doskonałym dodatkiem do obiadu

Jeśli brakuje ci czasu i nie możesz pozwolić sobie na ugotowanie lub upieczenie surowych ziemniaków od podstaw, możesz skorzystać z kupnej wersji. Wystrzegaj się jednak gotowych buraczków zasmażanych, gdyż ich smak i skład pozostawiają wiele do życzenia.

Buraczki smażone pasują do najróżniejszych potraw - świetnie komponują się z pieczonym mięsem, kluskami śląskimi z sosem czy kopytkami. Wiele osób jada je również jako samodzielną przekąskę. Gotując je, pamiętaj o zachowaniu odpowiedniego balansu pomiędzy słodyczą warzywa, a kwaśnością soku cytrynowego.

Na naszej stronie możesz przeczytać wiele informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować prozdrowotny napar z łopianu. W tym tekście zdradzamy najlepszy sposób na ciasto do karpatki. Powyższy kadr pochodzi z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Kuchnia Pyszności.

Źródło: poplasen, Getty Images

Przepis na zasmażane buraczki jak u babci

Składniki:

  • 1 kilogram buraków

  • 2 łyżki masła

  • 1 cebula

  • sok z 1 cytryny

  • sól

  • pieprz

  • 1 łyżka mąki pszennej

Zacznij od umycia buraków pod bieżącą wodą. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza. Zawiń buraki w folię aluminiową i włóż je do piekarnika na blaszce do pieczenia. Piecz je przez około godzinę, aż staną się całkowicie miękkie. Wyjmij i odstaw do ostudzenia.

Z chłodnych buraków ściągnij skórkę. Warto użyć rękawiczek, aby nie poplamić rąk . Zetrzyj je na dużych oczkach. Pokrój pół cebuli w drobną kostkę i zeszklij ją na maśle. Po chwili dosyp do nich mąkę i smaż, aż uzyskasz zasmażkę jasnego koloru.

Na patelnię wrzuć buraczki i energicznie mieszając, smaż je przez 10 minut. Dopraw całość solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Jeśli buraczki wyszły zbyt kwaśne, wsyp odrobinę cukru. Podawaj na gorąco. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: onet.pl

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy