Przepis na buraczki zasmażane jak od babci
Buraki są przede wszystkim bogatym źródłem składników mineralnych, takich jak magnez, potas, cynk, żelazo czy fosfor. Znajdziemy w nich również witaminy C, A, E, K oraz witaminy z grupy B. Mnogość przeciwutleniaczy sprawia, że każdy powinien okazjonalnie jeść buraki.
Wyjątkowo istotną substancją odżywczą w burakach jest witamina B1. Dzięki niej warzywo wpływa pozytywnie na działanie układu krwionośnego, mięśniowego oraz na poprawę pamięci. Niewielka ilość kalorii to kolejny atut - można zajadać się burakiem bez granic.
Zasmażane buraki doskonałym dodatkiem do obiadu
Jeśli brakuje ci czasu i nie możesz pozwolić sobie na ugotowanie lub upieczenie surowych ziemniaków od podstaw, możesz skorzystać z kupnej wersji. Wystrzegaj się jednak gotowych buraczków zasmażanych, gdyż ich smak i skład pozostawiają wiele do życzenia.
Buraczki smażone pasują do najróżniejszych potraw - świetnie komponują się z pieczonym mięsem, kluskami śląskimi z sosem czy kopytkami. Wiele osób jada je również jako samodzielną przekąskę. Gotując je, pamiętaj o zachowaniu odpowiedniego balansu pomiędzy słodyczą warzywa, a kwaśnością soku cytrynowego.
Na naszej stronie możesz przeczytać wiele informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować prozdrowotny napar z łopianu. W tym tekście zdradzamy najlepszy sposób na ciasto do karpatki. Powyższy kadr pochodzi z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Kuchnia Pyszności.
Źródło: poplasen, Getty Images
Przepis na zasmażane buraczki jak u babci
Składniki:
-
1 kilogram buraków
-
2 łyżki masła
-
1 cebula
-
sok z 1 cytryny
-
sól
-
pieprz
-
1 łyżka mąki pszennej
Zacznij od umycia buraków pod bieżącą wodą. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza. Zawiń buraki w folię aluminiową i włóż je do piekarnika na blaszce do pieczenia. Piecz je przez około godzinę, aż staną się całkowicie miękkie. Wyjmij i odstaw do ostudzenia.
Z chłodnych buraków ściągnij skórkę. Warto użyć rękawiczek, aby nie poplamić rąk . Zetrzyj je na dużych oczkach. Pokrój pół cebuli w drobną kostkę i zeszklij ją na maśle. Po chwili dosyp do nich mąkę i smaż, aż uzyskasz zasmażkę jasnego koloru.
Na patelnię wrzuć buraczki i energicznie mieszając, smaż je przez 10 minut. Dopraw całość solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Jeśli buraczki wyszły zbyt kwaśne, wsyp odrobinę cukru. Podawaj na gorąco. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: onet.pl