Smakosze.pl Przepisy Przepis na cudowny chłodnik z młodej botwinki
Canva / Arx0nt

Przepis na cudowny chłodnik z młodej botwinki

18 czerwca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Chłodnik z młodej botwinki jest nie lada specjałem. Idealnie sprawdza się, jako propozycja obiadowa, gdy za oknem leje się żar z nieba. Przepis jest bardzo prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić bez najmniejszych problemów.

Smakowity chłodnik z botwinki niejednokrotnie przyprawiał nas o zachwyt. Nie bez powodu wyborna zupa cieszy się popularnością wśród smakoszy gustujących w swojskich specjałach. Okazuje się, że chłodnik wcale nie musi być trudny w przygotowaniu.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Przepyszny chłodnik z młodej botwinki

Nie da się ukryć, że trakcie upałów nie mamy zbytnio ochoty na gorące posiłki. Wówczas najlepiej sięgnąć po coś, co zapewni nam ukojenie . W takiej sytuacji idealnym rozwiązaniem jest wyborny chłodnik.

Niedawno wspominaliśmy o tym, ile kosztuje zupa z botwiny w delikatesach Magdy Gessler . Dziś podzielimy się niezawodnym przepisem na domowy chłodnik. Receptura jest zaskakująco prosta.

Chłodnik z młodej botwinki znakomicie sprawdza się wiosną i latem. Wówczas bez większych problemów dostaniemy warzywa niezbędne do jej przygotowania. W jakie składniki musimy się zaopatrzyć, zanim przystąpimy do pracy?

  • 2 pęczki botwinki

  • 500 ml bulionu

  • 3 ogórki kiszone

  • 5 rzodkiewek

  • pęczek koperku

  • pęczek szczypiorku

  • 500 ml maślanki

  • 250 ml jogurtu naturalnego

  • 30 ml soku z cytryny

  • odrobina soli

  • jajka na twardo

Niezawodny przepis na wyśmienity chłodnik

Na początku botwinę starannie myjemy. Młode buraki oddzielany od liści i obieramy. Oba elementy kroimy na niewielkie kawałki. W garnku podgrzewamy bulion. Wzbogacamy go o pokrojoną botwinę i sok z cytryny.

Kiedy mieszanka już się zagotuje, wówczas zmniejszamy ogień i kontynuujemy gotowanie przez około 15 minut . Po tym czasie wyłączamy grzanie i pozwalamy wywarowi wystygnąć. W tym czasie odpowiednio przygotujemy ogórki i rzodkiewki.

Chłodnik z młodej botwinki
Chłodnik z młodej botwinki

(Canva / Arx0nt)

W tym przepisie postawiliśmy na ogórki kiszone. Dzięki nim chłodnik będzie miał trochę kwaśniejszy. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by zupę wzbogacić o zwykłe ogórki gruntowe. Kiszone specjały kroimy w niewielką kostkę lub ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Podobnie postępujemy z rzodkiewkami .

Oba warzywa mieszamy ze sobą i doprawiamy niewielką ilością soli. Po 15 minutach składniki dodajemy do wystudzonego wywaru. Całość wzbogacamy o posiekany koperek i szczypiorek. Na koniec specjał zabielamy maślanką i jogurtem.

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Chłodnik z botwinki najlepiej serwować z jajkiem na twardo. Na osobny talerzu możemy podać także podsmażone ziemniaki. Godny uwagi jest również inny przepis na botwinkę .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Ania Gotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy