Smakosze.pl
zupa z botwinki

fot. pxhere.com

Smakowita zupa botwinka z ziemniakami na wiosenne dni

25 Marca 2021

Autor tekstu:

Adrianna Szałkowska

Udostępnij:

Wciąż trwa zima, ale z utęsknieniem czekamy, aż dni się ocieplą. Warto przygotować sobie plan działania na wiosnę. Dla wielu osób zupa botwinka o pięknym, buraczanym kolorze znajduje się na liście najbardziej wyczekiwanych potraw sezonowych. Nic w

Cenna, wiosenna botwina nie tylko pobudza apetyt, ale także koi zszargane nerwy dzięki zawartości kwasu foliowego. Warto jeść ją w okresie przeziębień – wzmacnia pracę układu odpornościowego. Aż trzynaście antyoksydantów znajdujących się w botwinie poprawia krążenie krwi i pomaga usunąć wolne rodniki z organizmu. Regularne jedzenie botwinki dosłownie spowalnia starzenie!

Apetyczna zupa botwinka z ziemniakami dla zdrowia i urody

Botwina to nic innego jak młode listki, łodygi i korzenie buraka ćwikłowego. Spożywano ją już przed naszą erą. Warzywo jest istną skarbnicą witamin i minerałów – znajdziemy w nim między innymi mnóstwo witaminy A i C, a także cynku i żelaza. Ostatni element to powód, dla którego botwinką powinni szczególnie zainteresować się weganie i wegetarianie. Listki, łodygi i korzenie buraka ćwikłowego to także bogate źródło witaminy E, K oraz z grupy B. Nie brakuje w nich fosforu, manganu czy potasu.

Badania wykazały, że w botwince znajdziemy związki chemicznie podobne do estrogenów – żeńskich hormonów płciowych. Substancje te mają dobroczynny wpływ na wygląd naszej skóry. Co więcej, pyszna zupa z botwiny wykazuje działanie odtruwające i odkwaszające organizm.

Podczas gotowania zupy z wiosennej botwiny uwalniany jest kwas szczawiowy, który utrudnia organizmowi przyswajanie wapnia. Aby uzupełnić braki, powinniśmy dodać do bulionu nieco nabiału – na przykład śmietany lub mleka. Dzięki temu danie będzie sycące i zdrowe.

Wiosenna zupa botwinka z ziemniakami – składniki

Botwinka to danie, które obowiązkowo musi znaleźć się na wiosennym stole. Pożywna i pyszna dostarczy nam całe mnóstwo witamin i minerałów.

Składniki:

5 pęczków młodej botwinki3 ziemniakipietruszka2 marchewkipół selera4 ząbki czosnku400 ml śmietany 18%100 ml koncentratu buraczanego2 l bulionu warzywnegopęczek koperkuliść laurowy4 ziarenka ziela angielskiegołyżka soku z cytrynysólpieprz

Pyszna zupa botwinka z ziemniakami – przepis

Zaczynamy od wlania do garnka bulionu warzywnego. Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Podobnie postępujemy z selerem. Wrzucamy tak przygotowane warzywa do bulionu, doprawiamy listkiem laurowym, zielem angielskim i doprowadzamy do wrzenia. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. Dodajemy je do bulionu, zmniejszamy ogień pod garnkiem i gotujemy zupę 10-15 minut.

Botwinkę siekamy wraz z jej buraczkami. Połowę tak posiekanych warzyw dodajemy do garnka z bulionem. Na rozgrzanej patelni umieszczamy nieco masła lub oleju oraz posiekany czosnek, który podsmażamy przez pół minuty. Dorzucamy do niego drugą połowę posiekanej botwinki i wszystko razem przesmażamy. Zawartość patelni przekładamy do garnka z zupą.

Co jakiś czas sprawdzamy stan warzyw w bulionie. Gdy będą całkiem miękkie, dodajemy do nich koncentrat buraczany oraz łyżkę soku z cytryny. Wszystko razem mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. W osobnej miseczce mieszamy posiekany drobno koperek ze śmietaną „osiemnastką”. Do mieszanki wlewamy odrobinę gorącej zupy i znów wszystko mieszamy, co jakiś czas dodając więcej bulionu do miseczki. Dzięki temu śmietana zahartuje się i nie utworzy grudek po kontakcie z gotującym się wywarem. Taką mieszankę wlewamy do garnka z zupą. Na koniec doprawiamy botwinkę szczyptą soli i pieprzu do smaku.

Taka barwna i pyszna zupa jest idealna na wiosenne miesiące – wtedy, gdy tęsknimy za dawką witamin. Można podawać ją z ugotowanym na twardo jajkiem. Uwielbiają ją dorośli i dzieci – dla tych drugich jest szczególnie ważna, bo dostarcza składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego rozwoju. Dobrze, gdy ta kolorowa zupa regularnie gości na naszych stołach.

Podobne artykuły

Placki ziemniaczane

Przepisy

Puszyste placki ziemniaczane z niebanalnym dodatkiem

Czytaj więcej >
Wątróbka w wyjątkowej odsłonie

Przepisy

Przepis na wątróbkę z gruszką i żurawiną

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe od Ewy Wachowicz

Przepisy

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania według Ewy Wachowicz

Czytaj więcej >
Pierogi od Magdy Gessler

Przepisy

Gessler przeszła samą siebie. Jej przepis na pierogi z kapustą zachwyci nawet niejadka

Czytaj więcej >
Gołąbki

Przepisy

Farsz do gołąbków wychodzi suchy i twardy? Wystarczy 1 dodatek i problem znika

Czytaj więcej >
Krokiety - Robert Makłowicz przedstawił nieziemski przepis

Przepisy

Makłowicz przedstawił ziemniaczane krokiety ze składnikiem niespodzianką. Absolutny ideał na świąteczny stół

Czytaj więcej >