zupa z botwinki
fot. pxhere.com

Smakowita zupa botwinka z ziemniakami na wiosenne dni

Wciąż trwa zima, ale z utęsknieniem czekamy, aż dni się ocieplą. Warto przygotować sobie plan działania na wiosnę. Dla wielu osób zupa botwinka o pięknym, buraczanym kolorze znajduje się na liście najbardziej wyczekiwanych potraw sezonowych. Nic w tym dziwnego – jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa.

Cenna, wiosenna botwina nie tylko pobudza apetyt, ale także koi zszargane nerwy dzięki zawartości kwasu foliowego. Warto jeść ją w okresie przeziębień – wzmacnia pracę układu odpornościowego. Aż trzynaście antyoksydantów znajdujących się w botwinie poprawia krążenie krwi i pomaga usunąć wolne rodniki z organizmu. Regularne jedzenie botwinki dosłownie spowalnia starzenie!

Apetyczna zupa botwinka z ziemniakami dla zdrowia i urody

Botwina to nic innego jak młode listki, łodygi i korzenie buraka ćwikłowego. Spożywano ją już przed naszą erą. Warzywo jest istną skarbnicą witamin i minerałów – znajdziemy w nim między innymi mnóstwo witaminy A i C, a także cynku i żelaza. Ostatni element to powód, dla którego botwinką powinni szczególnie zainteresować się weganie i wegetarianie. Listki, łodygi i korzenie buraka ćwikłowego to także bogate źródło witaminy E, K oraz z grupy B. Nie brakuje w nich fosforu, manganu czy potasu.

Badania wykazały, że w botwince znajdziemy związki chemicznie podobne do estrogenów – żeńskich hormonów płciowych. Substancje te mają dobroczynny wpływ na wygląd naszej skóry. Co więcej, pyszna zupa z botwiny wykazuje działanie odtruwające i odkwaszające organizm.

Podczas gotowania zupy z wiosennej botwiny uwalniany jest kwas szczawiowy, który utrudnia organizmowi przyswajanie wapnia. Aby uzupełnić braki, powinniśmy dodać do bulionu nieco nabiału – na przykład śmietany lub mleka. Dzięki temu danie będzie sycące i zdrowe.

Wiosenna zupa botwinka z ziemniakami – składniki

Botwinka to danie, które obowiązkowo musi znaleźć się na wiosennym stole. Pożywna i pyszna dostarczy nam całe mnóstwo witamin i minerałów.

Składniki:

5 pęczków młodej botwinki
3 ziemniaki
pietruszka
2 marchewki
pół selera
4 ząbki czosnku
400 ml śmietany 18%
100 ml koncentratu buraczanego
2 l bulionu warzywnego
pęczek koperku
liść laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
łyżka soku z cytryny
sól
pieprz

Pyszna zupa botwinka z ziemniakami – przepis

Zaczynamy od wlania do garnka bulionu warzywnego. Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Podobnie postępujemy z selerem. Wrzucamy tak przygotowane warzywa do bulionu, doprawiamy listkiem laurowym, zielem angielskim i doprowadzamy do wrzenia. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. Dodajemy je do bulionu, zmniejszamy ogień pod garnkiem i gotujemy zupę 10-15 minut.

Botwinkę siekamy wraz z jej buraczkami. Połowę tak posiekanych warzyw dodajemy do garnka z bulionem. Na rozgrzanej patelni umieszczamy nieco masła lub oleju oraz posiekany czosnek, który podsmażamy przez pół minuty. Dorzucamy do niego drugą połowę posiekanej botwinki i wszystko razem przesmażamy. Zawartość patelni przekładamy do garnka z zupą.

Co jakiś czas sprawdzamy stan warzyw w bulionie. Gdy będą całkiem miękkie, dodajemy do nich koncentrat buraczany oraz łyżkę soku z cytryny. Wszystko razem mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. W osobnej miseczce mieszamy posiekany drobno koperek ze śmietaną „osiemnastką”. Do mieszanki wlewamy odrobinę gorącej zupy i znów wszystko mieszamy, co jakiś czas dodając więcej bulionu do miseczki. Dzięki temu śmietana zahartuje się i nie utworzy grudek po kontakcie z gotującym się wywarem. Taką mieszankę wlewamy do garnka z zupą. Na koniec doprawiamy botwinkę szczyptą soli i pieprzu do smaku.

Taka barwna i pyszna zupa jest idealna na wiosenne miesiące – wtedy, gdy tęsknimy za dawką witamin. Można podawać ją z ugotowanym na twardo jajkiem. Uwielbiają ją dorośli i dzieci – dla tych drugich jest szczególnie ważna, bo dostarcza składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego rozwoju. Dobrze, gdy ta kolorowa zupa regularnie gości na naszych stołach.

Następny artykuł