Ile kosztuje botwinka w delikatesach Gessler?
Magda Gessler słynie z tego, że wykorzystuje tylko najlepsze jakościowo składniki. Nie bez powodu jej restauracje cieszą się sporą popularnością. Niektóre dania od słynnej restauratorki można zamówić w delikatesach U Fukiera. Okazuje się, że za niecały litr botwiny zapłacimy aż 50 złotych.
Bez wątpienia przysmaki od Magdy Gessler nie należą do najtańszych. Nawet za rosół możemy zapłacić kilkadziesiąt złotych. Jednak ceny w delikatesach U Fukiera nie przestają zaskakiwać.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej
Magda Gessler sprzedaje kosztowne smakołyki
Nie da się ukryć, że Magda Gessler zna się na kulinariach jak mało kto. Już wcześniej wspominaliśmy o tym, ile trzeba zapłacić za rosół z delikatesów U Fukiera. Wysoka cena specjałów wiąże się oczywiście z tym, że przygotowuje się je z najwyższej jakości składników.
Okazuje się, że w delikatesach, za które odpowiada Magda Gessler, zagościła wyborna botwina. Za 900 ml zupy trzeba zapłacić aż 50 złotych. Trzeba przyznać, że nie każdy może sobie pozwolić na taki wydatek.
Zgodnie z opisem umieszczonym na stronie delikatesów U Fukiera, botwina jest przygotowywana przez tamtejszego szefa kuchni, który pracuje pod czujnym okiem słynnej restauratorki. Magda Gessler dba o to, by w zupie znalazły się rozmaite składniki, o których niektórzy smakosze mogliby nawet nie pomyśleć.
Wśród składników znajdziemy różne rodzaje mięs. Mowa między innymi o takich frykasach jak szponder wołowy, goleń wołowa, ogony wołowe, kości cielęce, kura wiejska, kaczka oraz gicz cielęca. Już same te składniki sporo kosztują.
Oczywiście w botwinie nie mogło zabraknąć warzywnych dodatków. W zupie znalazła się marchew, pietruszka, seler, por, cebula, seler naciowy, koper, botwina i buraki. Całość dopełniają przyprawy.
Domowa botwina jest równie smakowita
50 złotych za 900 ml zupy to spory wydatek. Na szczęście nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować botwinę samodzielnie. Potrzebne nam będą następujące składniki.
300 g cielęciny z kością
marchewka
pietruszka
seler
por
2 pęczki botwiny
250 ml zakwasu z buraków
15 g mąki pszennej
20 ml soku z cytryny
8 ziaren pieprzu
20 g posiekanego koperku
odrobina cukru
sól
śmietana 18%
jajka na twardo
(Canva / Artemidovna)
Cielęcinę umieszczamy w garnku i zalewamy 1,5 l wody. Całość solimy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wzbogacamy wywar o oczyszczone warzywa. Mieszankę gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Kiedy upłynie 45 minut, dodajemy pieprz. Po 15 minutach odcedzamy bulion.
Umytą botwinę kroimy na kawałki. Dodajemy ją do gotującego się bulionu, który pozbawiliśmy dodatków. Zupę podgrzewamy przez 10 minut. Następnie wzbogacamy ją o zakwas z buraków, przyprawy oraz sok z cytryny.
W szklance umieszczamy mąkę, odrobinę soli i zimną wodę. Wszystko starannie mieszamy. Składniki wzbogacamy o odrobinę zupy. Powstałą mieszankę wlewamy do garnka. Śmietanę łączymy z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Kiedy otrzymamy jednolitą ciecz, wówczas dodajemy ją do naszego dania.
Po zamieszaniu botwina powinna być już gotowa. Najlepiej serwować ją z pokrojonym jajkiem na twardo. Jeśli kupujecie zakwas ze sklepu, warto uważać. Przekonał się o tym jeden z użytkowników Tik Toka.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Delikatesy U Fukiera; Beszamel