Smakosze.pl Przepisy Przepis na domową metkę. Idealna na kanapki
canva/lovini

Przepis na domową metkę. Idealna na kanapki

21 marca 2022

Metka, czyli kiełbasa z surowego, zmielonego i przyprawionego mięsa jest pysznym dodatkiem do pieczywa, który z łatwością przyrządzicie w domowym zaciszu. Wybierzcie się na zakupy i wypróbujcie naszą nową recepturę. Własnoręcznie przygotowana metka składa się ze składników doskonale znanych, co daje jej znaczną przewagę nad kupną wersją, która często może zawierać niepotrzebną chemię.

Dobra metka powinna zawierać minimum 90% mięsa. Dobrze jest też, by pewną jej część stanowił tłuszcz. Będzie on zarówno nośnikiem smaku, jak i produktem zapewniającym konsystencję umożliwiającą łatwe rozsmarowywanie wyrobu.

Dostępne w sklepach smakołyki dość często zawierają dodatki, które mają na celu poprawę smaku i przedłużenie trwałości metki , dlatego też zdecydowanie lepiej będzie specjał przygotować samodzielnie. Wystarczy kilka składników, a smak naprawdę zachwyci.

Przepis na smaczną domową metkę

Składniki:

  • 300 g surowego boczku

  • 2 łyżeczki majeranku

  • 1 łyżeczka cebuli suszonej lub granulowanego czosnku

  • pół łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

Z boczku usuwamy skórę, kości oraz chrząstki. Kroimy go w dużą kostkę i mielimy w maszynce do mielenia mięsa , korzystając z sitka o niewielkich oczkach.

Masę doprawiamy majerankiem, suszoną cebulą lub czosnkiem i pieprzem. Dokładnie mieszamy i przekładamy do słoika.

Przechowujemy w lodówce. Będzie zdatna do spożycia przez 4-5 dni. Najlepiej smakuje z domowych chlebem.

Po więcej kulinarnych inspiracji zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. niezawodną recepturę na pyszną białą kiełbasę z cebulką oraz kotlety schabowe marynowane w śmietanie .

Domowe mięsa są najlepsze
Domowe mięsa są najlepsze

Źródło zdjęcia: canva/photosimysia

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se, kuchnia.wp

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy