Przepis na domowy baleron bez wędzenia
Jeśli omijasz wędliny wielkim łukiem, bo obawiasz się ich składu, przygotuj je własnoręcznie. Dziś podamy ci przepis na domowy baleron bez wędzenia. Ta prosta receptura pozwoli ci przygotować pyszny, domowy specjał bez większego wysiłku. Pamiętaj tylko o jednej zasadzie.
Baleron, obok szynki i kiełbas jest w sklepach jedną z najpopularniejszych wędlin. Przygotowany z karkówki, wychodzi soczysty i bardzo smaczny. Szczególnie jeśli przygotujesz go w domowym zaciszu. Wtedy będziesz mieć pewność, co ta wędlina zawiera i jak została przygotowana.
Robiąc baleron według naszego przepisu, pamiętaj by po umieszczeniu go w zalewie, wstawić pojemnik do lodówki. Niska temperatura zapewni odpowiednie warunki do peklowania i zapobiegnie psuciu się mięsa.
Przepis na domowy baleron bez wędzenia
Składniki:
-
ok. 1,5 kg karkówki
-
50 g soli peklowej
-
1 łyżeczka cukru
-
8-10 ziaren czarnego pieprzu
-
2-3 ząbki czosnku
-
2 goździki
-
1 łyżka suszonego tymianku
-
1 łyżka suszonego majeranku
-
1,5 l przegotowanej, wystudzonej wody
Przygotowanie domowego baleronu
Karkówkę opłucz, osusz. W moździerzu rozetrzyj sól peklową, cukier, ziarna pieprzu, ząbki czosnku, goździki oraz majeranek i tymianek.
Przygotowaną marynatą dokładnie natrzyj mięso. Włóż je do siatki wędliniarskiej, zawiąż końce.
Tak przygotowany baleron włóż do plastikowego pojemnika na żywność. Zalej go wodą, tak by mięso było całkowicie przykryte.
Pojemnik zamknij i wstaw do lodówki na 10-14 dni. W tym czasie codziennie obróć mięso, by równomiernie się marynowało. Jeśli woda zmieni zapach lub kolor, wymień ją na świeżą.
Po tym czasie wyjmij mięso z marynaty i osącz. W garnku zagotuj wodę, lekko ją posól, włóż do niej mięso. Gotuj je ok. 1,5 godziny.
Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak przygotować domową, białą kiełbasę , zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tu też przepis na domowy salceson .
Źródło zdjęcia: canva/anmbph
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se