Smakosze.pl
prażochy

kanał My Favorite F Word na YouTube

Prażuchy - ziemniaczany specjał rodem z PRL-u

8 Marca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jeśli szukacie przepisu na coś prostego, taniego i smacznego, przychodzimy wam z pomocą. Jednym z takich dań są prażuchy, czyli ziemniaczany specjał rodem z PRL-u. Dawniej zajadał się nim niemal każdy, dziś został nieco zapomniany. Jednak czasem warto odkurzyć stare receptury.

Prażuchy to chłopskie danie regionalne, znane pod wieloma innymi nazwami. Prazoki, prażaki, prażonki, prożuchy, porka, fuszer, lemieszaka ziemniaczana, masoły czy dziady to wciąż ta sama potrawa.

Ciasto na pierogi

Co zrobić, żeby ciasto na pierogi było miękkie?

CZYTAJ DALEJ

Robi się ją z ugotowanych ziemniaków, do których dodaje się mąkę, a potem całość tłucze się tłuczkiem, miesza i z powstałej masy, łyżką formuje się kluski. Zwykle podaje się je okraszone podsmażoną cebulką, wędzonym boczkiem lub słoniną.

Prażuchy znane są m.in. w Wielkopolsce, Małopolsce, w Zagłębiu Dąbrowskim i na Kujawach. Doskonale smakują podane ze zsiadłym mlekiem i kiszonym ogórkiem. Prezentujemy je na zdjęciu pochodzącym z kanału My Favorite F Word na YouTube. Musicie przyznać, że wyglądają bardzo smakowicie.

Prażuchy — ziemniaczany specjał rodem z PRL-u

Składniki:

  • ok. 60 dag ziemniaków

  • sól

  • 4 łyżki mąki pszennej

  • olej

  • 10 dag wędzonego boczku

  • 1 cebula

Przygotowanie prażuchów

Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku, by były miękkie. Odcedź je, pozostawiając na dnie garnka trochę wody.

Ziemniaki posyp mąką pszenną, garnek przykryj i całość podgrzewaj ok. 10 minut na małym ogniu, by mąka się zaparzyła.

Ziemniaki z mąką ubij tłuczkiem do ziemniaków, tak by nie było w masie żadnych grudek. Masa powinna być dość gęsta.

Boczek pokrój w kostkę, zrumień go na 2-3 łyżkach oleju. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę ją podsmaż.

Łyżkę zanurzaj w tłuszczu na patelni i formuj nią kluski. Przed podaniem posyp je podsmażonym boczkiem i cebulą.

Wskazówka: Jeśli masa ziemniaczana jest zbyt gęsta, można do niej dodać 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej i całość ponownie podgrzać.

Na naszym serwisie znajdziecie też inne przepisy na przysmaki z PRL-u. Sprawdźcie, jak przygotować zupę nic, a także jak zrobić blok czekoladowy.

ziemniaki

ziemniaki

Źródło zdjęcia: canva/FotoLounge

Kartacze

Kultowe potrawy regionalne. Polacy przemierzają setki kilometrów, aby je zjeść. Numeru 3 nikt się nie spodziewa

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis, wikipedia, My Favorite F Word

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >