Prażuchy - ziemniaczany specjał rodem z PRL-u
Jeśli szukacie przepisu na coś prostego, taniego i smacznego, przychodzimy wam z pomocą. Jednym z takich dań są prażuchy, czyli ziemniaczany specjał rodem z PRL-u. Dawniej zajadał się nim niemal każdy, dziś został nieco zapomniany. Jednak czasem warto odkurzyć stare receptury. Prażuchy to chłopskie danie regionalne, znane pod wieloma innymi nazwami. Prazoki, prażaki, prażonki, prożuchy, porka, fuszer, lemieszaka ziemniaczana, masoły czy dziady to wciąż ta sama potrawa.
Robi się ją z ugotowanych ziemniaków, do których dodaje się mąkę, a potem całość tłucze się tłuczkiem, miesza i z powstałej masy, łyżką formuje się kluski. Zwykle podaje się je okraszone podsmażoną cebulką, wędzonym boczkiem lub słoniną.
Prażuchy znane są m.in. w Wielkopolsce, Małopolsce, w Zagłębiu Dąbrowskim i na Kujawach. Doskonale smakują podane ze zsiadłym mlekiem i kiszonym ogórkiem. Prezentujemy je na zdjęciu pochodzącym z kanału My Favorite F Word na YouTube. Musicie przyznać, że wyglądają bardzo smakowicie.
Prażuchy — ziemniaczany specjał rodem z PRL-u
Składniki:
ok. 60 dag ziemniaków
sól
4 łyżki mąki pszennej
olej
10 dag wędzonego boczku
1 cebula
Przygotowanie prażuchów
Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku, by były miękkie. Odcedź je, pozostawiając na dnie garnka trochę wody.
Ziemniaki posyp mąką pszenną, garnek przykryj i całość podgrzewaj ok. 10 minut na małym ogniu, by mąka się zaparzyła.
Ziemniaki z mąką ubij tłuczkiem do ziemniaków, tak by nie było w masie żadnych grudek. Masa powinna być dość gęsta.
Boczek pokrój w kostkę, zrumień go na 2-3 łyżkach oleju. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę ją podsmaż.
Łyżkę zanurzaj w tłuszczu na patelni i formuj nią kluski. Przed podaniem posyp je podsmażonym boczkiem i cebulą. Wskazówka: Jeśli masa ziemniaczana jest zbyt gęsta, można do niej dodać 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej i całość ponownie podgrzać.
Na naszym serwisie znajdziecie też inne przepisy na przysmaki z PRL-u. Sprawdźcie, jak przygotować zupę nic, a także jak zrobić blok czekoladowy.
Źródło zdjęcia: canva/FotoLounge
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jaki olej najlepiej nadaje się do smażenia? Właściwy wybór opłaci się dla smaku i zdrowia
Strzelczyk robi domową konserwę turystyczna. Smakuje lepiej niż oryginał
Jesienne racuchy z dyni. Kultowe placki w pysznej sezonowej odsłonie
Źródło: przyslijprzepis, wikipedia, My Favorite F Word