Dlaczego warto dodać majonez do placków ziemniaczanych?
Ziemniaki są bardzo popularne w polskiej kuchni. Zwykle serwujemy je jako dodatek do obiadu, ale mogą też stanowić jego podstawę. Na przykład wtedy, gdy przygotujecie z nich placki. Dziś powiemy wam, dlaczego warto dodać majonez do placków ziemniaczanych. Przekonacie się, że dzięki temu dodatkowi potrawa zyska nie tylko na smaku.
Placki ziemniaczane zwykle przyrządzają ich wielbiciele albo ci, co nie mają lepszego pomysłu na obiad. To danie rzeczywiście można uznać za awaryjne, bo ziemniaki mamy zwykle w kuchennych zapasach. A przygotowanie placków nie zajmie zbyt dużo czasu.
Dlaczego warto dodać majonez do placków ziemniaczanych?
Ziemniaczane placki, tak jak każde danie, można zrobić na wiele sposobów. Choć podstawowym składnikiem są oczywiście ziemniaki, to wersji dodatków jest naprawdę dużo. Jedni wzbogacają ciasto jajkiem, mąką, cebulą, a inni niekoniecznie.
Dziś przedstawimy wam przepis na placki z łyżką majonezu. Ilość dodatku niby mała, ale odmiana duża. Placki są bowiem jasne i nie wchłaniają zbyt dużo tłuszczu. Naprawdę warto przetestować ten przepis.
Przepis na placki ziemniaczane
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 duża cebula
4 łyżki mąki
1 jajko
1 czubata łyżka majonezu
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie placków
Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na średniej wielkości oczkach. Cebulę obierz, przekrój na pół, zetrzyj na małych oczkach.
Do ziemniaków i cebuli dodaj mąkę, jajko, majonez, sporą ilość soli i trochę pieprzu. Wymieszaj ciasto ziemniaczane.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź porcje ciasta i lekko je rozpłaszcz. Placki smaż, aż będą z obu stron rumiane.
Usmażone placki zdejmij patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj np. z kwaśną śmietaną i cukrem.
W naszym serwisie znajdziecie też inne przepisy na placki ziemniaczane. Sprawdźcie, jak placki ziemniaczane ze szpinakiem robi Anna Lewandowska. Zobaczcie też, w jaki sposób przygotować pieczone placki ziemniaczane.
Źródło zdjęcia: canva/kuppa_rock
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: smaker