Kupujesz majonez w sklepie? Poważny błąd. Nawet nie wiesz, co do niego dodają
Majonez jest jednym z najczęściej kupowanych, gotowych sosów. Wystarczy jednak zerknąć na etykietę, by przekonać się, że za jego smakiem nie stoją tylko naturalne produkty. Tymczasem przygotowanie domowego majonezu jest banalnie proste. Wystarczy sięgnąć po żółtka, olej, miód i sok z cytryny.
Sklepowe, gotowe majonezy różnią się od siebie nie tylko smakiem i gęstością, ale również składem. W niektórych jest mniej octu, w innych więcej. Wszystkie produkty łączy jednak duża zawartość soli oraz polepszaczy i środków konserwujących. Dzięki konserwantom majonez ma długą datę ważności i może stać po otwarciu w lodówce przez wiele tygodni.
Konserwanty nie są jednak naturalnymi produktami, a ich nadmiar szkodzi zdrowiu. Domowy majonez przygotujesz błyskawicznie z produktów, które z pewnością masz w domu. Zwyczajowo używany ocet zastąp sokiem z cytryny, a cukier miodem. Do majonezu wykorzystaj również olej rzepakowy najwyższej jakości.
Domowy majonez wykorzystaj do sałatek, jajek faszerowanych i innych potraw w ciągu kilku dni od zrobienia. Przygotowany własnoręcznie majonez nie ma chemicznych środków konserwujących, a więc nie może stać w lodówce tyle, co kupny produkt. Domowy majonez zachwyci Cię konsystencją, pięknym kolorem i wspaniałym, delikatnym smakiem.
Prosty przepis na domowy majonez do sałatek
Składniki:
-
1 jajko
-
1 szklanka oleju rzepakowego
-
1 łyżeczka soku z cytryny
-
1 łyżka łagodnej musztardy
-
1 łyżeczka miodu
-
sól, pieprz do smaku
Domowy, naturalny majonez. Lepszego nie kupisz w żadnym sklepie
Jajko dokładnie umyj, sparz, wybij do miski. Ucieraj z musztardą i miodem. Następnie dodaj sok z cytryny i miksuj jeszcze chwilę.
Do miski stopniowo wlewaj cienkim strumieniem olej, stale miksując, aż majonez będzie miał gęstą, kremową konsystencję. Majonez dopraw do smaku solą i pieprzem i wstaw do lodówki. Domowy majonez wykorzystaj w ciągu kilku dni.
Na święta przygotuj również konfiturę z cebuli . Będzie pysznym dodatkiem do pasztetu i pieczonego mięsa. Rewelacyjnym dodatkiem do zimnej płyty będzie również domowy sos żurawinowo- chrzanowy .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Najlepsze paszteciki do barszczu zrobisz w mig. Nie musisz nawet wyrabiać ciasta
-
Makowiec pęka podczas pieczenia? Najczęściej winny jest 1 błąd. Koniecznie go unikaj
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama