Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepsze paszteciki do barszczu zrobisz w mig. Nie musisz nawet wyrabiać ciasta

Najlepsze paszteciki do barszczu zrobisz w mig. Nie musisz nawet wyrabiać ciasta

Ekspresowe paszteciki do barszczu
canva/zi3000

Czy wiecie, jak zrobić ekspresowe paszteciki do barszczu? Zamiast zagniatać domowe ciasto drożdżowe, można wykorzystać dostępne w wielu sklepach ciasto francuskie. Z farszem z kiszonej kapusty i duszonych grzybów smakuje wyśmienicie. Spróbujecie?

Przygotowanie smacznych pasztecików do barszczu nie musi być żmudne i czasochłonne. Korzystając z gotowych produktów dobrej jakości, możemy ułatwić sobie świąteczne gotowanie. Tym razem w cieście francuskim zamkniemy pyszną kiszoną kapustę i podsmażone grzyby. Będzie pysznie.

Przepis na ekspresowe paszteciki do barszczu

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego

  • 60 dag kiszonej kapusty

  • 1 spora cebula

  • 1 łyżka masła klarowanego

  • 40 dag mrożonych grzybów leśnych lub 10 dag suszonych

  • 5-6 ziaren kminku

  • 4-5 ziaren ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna jałowca

  • sól i biały pieprz w ilości do smaku

  • czarnuszka lub mak do posypania (opcjonalnie)

Jak zrobić ekspresowe paszteciki do barszczu? Przepis jest bardzo prosty

Grzyby rozmrażamy lub namaczamy. Suszone gotujemy do miękkości. Starannie je odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki, jeśli są w całości. Kapustę kiszoną przenosimy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i kminkiem.

W międzyczasie na maśle szklimy pokrojoną w niezbyt drobną kostkę cebulę. Pod koniec smażenia wrzucamy grzyby, by odparować z nich płyn. Solimy, a pod koniec zawartość patelni doprawiamy zmiażdżonym jałowcem i białym pieprzem. Studzimy.

Grzyby i cebulkę łączymy z chłodną kapustą duszoną. Każdą z dwóch porcji ciasta francuskiego delikatnie rozwałkowujemy i tniemy na dwa długie paski. Wzdłuż układamy farsz i rolujemy, uzyskując wąski, długi rulon. Kroimy go na kawałki o długości 5-6 cm.

Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując odstępy. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy wybranymi ziarenkami. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 210 stopni Celsjusza.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smaczne dodatki do barszczu. Szczególnie polecamy prosty patent na doskonałe grzybowe krokiety z pieca. Być może spodobają wam się także smakowite uszka z dodatkiem pieczarek.

Ekspresowe paszteciki do barszczu są pyszne
canva/PeteerS

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: