Najlepsze paszteciki do barszczu zrobisz w mig. Nie musisz nawet wyrabiać ciasta
Czy wiecie, jak zrobić ekspresowe paszteciki do barszczu? Zamiast zagniatać domowe ciasto drożdżowe, można wykorzystać dostępne w wielu sklepach ciasto francuskie. Z farszem z kiszonej kapusty i duszonych grzybów smakuje wyśmienicie. Spróbujecie?
Przygotowanie smacznych pasztecików do barszczu nie musi być żmudne i czasochłonne. Korzystając z gotowych produktów dobrej jakości, możemy ułatwić sobie świąteczne gotowanie. Tym razem w cieście francuskim zamkniemy pyszną kiszoną kapustę i podsmażone grzyby. Będzie pysznie.
Przepis na ekspresowe paszteciki do barszczu
Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
60 dag kiszonej kapusty
1 spora cebula
1 łyżka masła klarowanego
40 dag mrożonych grzybów leśnych lub 10 dag suszonych
5-6 ziaren kminku
4-5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
3 ziarna jałowca
sól i biały pieprz w ilości do smaku
czarnuszka lub mak do posypania (opcjonalnie)
Jak zrobić ekspresowe paszteciki do barszczu? Przepis jest bardzo prosty
Grzyby rozmrażamy lub namaczamy. Suszone gotujemy do miękkości. Starannie je odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki, jeśli są w całości. Kapustę kiszoną przenosimy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i kminkiem.
W międzyczasie na maśle szklimy pokrojoną w niezbyt drobną kostkę cebulę. Pod koniec smażenia wrzucamy grzyby, by odparować z nich płyn. Solimy, a pod koniec zawartość patelni doprawiamy zmiażdżonym jałowcem i białym pieprzem. Studzimy.
Grzyby i cebulkę łączymy z chłodną kapustą duszoną. Każdą z dwóch porcji ciasta francuskiego delikatnie rozwałkowujemy i tniemy na dwa długie paski. Wzdłuż układamy farsz i rolujemy, uzyskując wąski, długi rulon. Kroimy go na kawałki o długości 5-6 cm.
Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując odstępy. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy wybranymi ziarenkami. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 210 stopni Celsjusza.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smaczne dodatki do barszczu. Szczególnie polecamy prosty patent na doskonałe grzybowe krokiety z pieca. Być może spodobają wam się także smakowite uszka z dodatkiem pieczarek.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Barszcz wyszedł zbyt gorzki? Nie panikuj, wystarczy pamiętać o 1 zasadzie
Co zrobić, by pierogi nie sklejały się po ugotowaniu? Proste triki zadbają o apetyczny wygląd dania
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama