Przepis na dżem z dyni
Dynia jest warzywem, po które chętnie sięgamy jesienią. Jest pyszna, zdrowa i pasuje do wielu dań mięsnych i warzywnych. Z dyni możesz przygotować również dżem, który będzie doskonałym dodatkiem do ciast, naleśników, racuchów. Dżem świetnie smakuje również na kanapce i ze słodką chałką. Poznaj prosty przepis na dżem z dyni.
Dżem z dyni ma delikatny smak z wyczuwalną, cytrusową nutą. Jest słodki, gęsty i doskonały w smaku. Dżem z dyni możesz pasteryzować lub przełożyć do wyparzonych i gorących słoiczków, dzięki czemu przetwory na długo zachowają swoją świeżość. Do dżemu z dyni możesz dodać również odrobinę cynamonu lub goździki, aby nadać mu bardziej wyraźnego smaku. Z dżemu z dyni i jabłek przygotuj domowe racuchy , które są doskonałym pomysłem na smaczny i pożywny obiad lub kolację dla całej rodziny.
Dynia jest niezwykle zdrowym warzywem. Dzięki swoim właściwościom wzmacnia naszą odporność i opóźnia procesy starzenia. Dania przygotowywane z dynią są bardzo smaczne aromatyczne. Jesienią sięgaj po krem z dyni, który rozgrzeje Twój organizm w chłodne, deszczowe dni.
Przepis na dżem z dyni
Składniki:
-
1 kg dyni
-
sok z 2 pomarańczy
-
sok z cytryny
-
5 łyżek wody
-
300 g cukru
-
opakowanie żelfixu 1:3
Jak przygotować dżem z dyni?
Dynię obierz ze skóry, wydrąż pestki. Miąższ przełóż do garnka, wlej sok z pomarańczy, wodę i gotuj na wolnym ogniu do miękkości. Dynię zblenduj na gładką masę, dodaj cukier, opakowanie żelfixu, wymieszaj i gotuj przez kilka minut.
Gorący dżem przełóż do wyparzonych, jeszcze gorących słoiczków, zakręć i odstaw.