Smakosze.pl
Racuchy

canva/arfo, Getty Images

Racuchy z jabłkiem i dynią - idealny deser na jesień

25 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Racuchy to doskonały sposób, aby przygotować pyszny deser w szybkim tempie oraz banalnie prosto. Tym razem zdradzamy, jak przygotować je wraz z jabłkiem i dynią. Są delikatne, słodkie i wyjątkowo smaczne.

Odpowiednio przygotowane racuchy muszą być delikatne i puszyste w środku, a na zewnątrz powinny zachować chrupiącą skórkę. Poniższy przepis pozwoli ci zrobić je właśnie w takim stylu.

Połączenie jabłek oraz dyni sprawia, że ciężko powstrzymać się przed doprawieniem racuchów przyprawami korzennymi. Takie placki są kwintesencją jesiennej aury za oknem.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na racuchy z jabłkiem i dynią

Na naszej stronie zamieściliśmy mnóstwo informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Przeczytaj ten artykuł, w którym pokazujemy, dlaczego warto pić herbatę z czosnku i jabłka. W tym tekście  zdradzamy najlepszą recepturę na pysznego żółciaka siarkowego - grzyba, który dla wielu jest zwykłą hubą rosnącą na drzewie. 

Składniki:

  • 600 g dyni

  • 4 jabłka

  • 200 g mąki

  • 3 jajka

  • 3 łyżki cukru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • cynamon

  • olej

  • cukier puder

Zacznij od umycia, obrania i wycięcia gniazd nasiennych z dyni oraz jabłek. Następnie zetrzyj je na tarce o największych oczkach i przełóż je do dużej miski.

Drewniane łyżki

Jak dbać o drewniane przyrządy kuchenne?

CZYTAJ DALEJ

Wbij do nich jajka, dodaj cukier, cynamon, przesianą przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj składniki rózgą, aż uzyskasz gładką i jednolitą konsystencję.

Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim porcje ciasta, nakładane łyżką stołową. Gdy jedna strona placków będzie usmażona, przełóż je na drugą. Podawaj oprószone cukrem pudrem. Smacznego.

Racuchy

Źródło: canva/arfo, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

10 pytań dla geniuszy kulinarnych. Sprawdź, ile wiesz o ukochanych warzywach

Pytanie 1 z 10

Szczypior to liście młodego/młodej:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: codogara.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty przepis na ptysie

Czytaj więcej >
Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >