Ekspresowa zupa krem z dyni od Ewy Wachowicz
Zupy z sezonowych warzyw są najlepszym wyborem, jeśli chcemy zjeść sycący i rozgrzewający posiłek. Jesienią warto zrobić krem z dyni. Ewa Wachowicz poleca, by po smażeniu czosnku i cebuli przepłukać patelnię odrobiną bulionu. Mieszankę należy dodać do garnka z zupą. Sztuczka sprawi, że jej smak będzie bardziej wyrazisty, a aromat na długo pozostanie w pamięci.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na ekspresowy krem z dyni Ewy Wachowicz
Składniki:
1 kg dyni olbrzymiej
3 szklanki bulionu warzywnego
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka oleju rzepakowego
1 cebula
1 szklanka śmietanki 12% lub kwaśnej śmietany
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól i pieprz w ilości do smaku
prażone pestki dyni
łyżka oleju z pestek dyni lub oliwy do dekoracji
Przygotowanie:
W garnku podgrzewamy bulion. Dynię obieramy ze skóry i oczyszczamy z pestek, a następnie kroimy ją w niewielką kostkę i dodajemy do garnka z bulionem. Zagotowujemy. Cebulę oraz czosnek obieramy z łupiny i siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek. Zawartość patelni przenosimy do garnka. Odrobinę bulionu wlewamy do naczynia, opłukujemy je i przelewamy płyn do garnka. To pomoże „przenieść smak” do dania.
Zupę gotujemy do miękkości dyni, czyli około 30 minut. Blendujemy ją na gładki krem i doprawiamy. Zabielamy śmietanką, cały czas mieszając, aby się nie zwarzyła. Posypujemy pestkami dyni i polewamy odrobina oleju lub oliwy.
Wskazówki:
Im drobniej pokroicie dynię, tym szybciej zupa będzie gotowa. Możecie też użyć purée dyniowego. Wtedy wystarczy tylko ogrzać je w bulionie.
Do kremu można użyć innej odmiany dyni. Wybierając hokkaido nie będziecie musieli jej obierać, co dodatkowo przyspieszy przygotowanie. Zupa jednak może wyjść nieco gęstsza.
Jeśli krem wyjdzie zbyt gęsty, zawsze możecie dolać do niego odrobinę wody, wody z sosem sojowym lub bulionu.
Śmietankę możecie wlać dopiero do zupy przelanej na talerz. Zupa bez dodatku nabiału dłużej postoi w lodówce. Jeżeli od razu po zagotowaniu zamkniecie ją w słoikach, będzie zdatna do spożycia jeszcze przez około 3 tygodnie.
Po więcej przepisów na dyniowe dania wejdźcie na naszą stronę. Polecamy tę recepturę na kotlety mielone z dynią i szczypiorkiem. Na jesienne podwieczorki idealne natomiast te racuchy.
Źródło zdjęcia: canva/ bit245
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Ewa gotuje szybko; Ewa Wachowicz