Smakosze.pl
Zupa dyniowa Ewy Wachowicz

Źródło: Pawel Wodzynski/East News; Canva/yulka3ice

Ekspresowa zupa krem z dyni od Ewy Wachowicz

15 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Zupy z sezonowych warzyw są najlepszym wyborem, jeśli chcemy zjeść sycący i rozgrzewający posiłek. Jesienią warto zrobić krem z dyni. Ewa Wachowicz poleca, by po smażeniu czosnku i cebuli przepłukać patelnię odrobiną bulionu. Mieszankę należy dodać do garnka z zupą. Sztuczka sprawi, że jej smak będzie bardziej wyrazisty, a aromat na długo pozostanie w pamięci.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na ekspresowy krem z dyni Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1 kg dyni olbrzymiej

  • 3 szklanki bulionu warzywnego

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • 1 cebula

  • 1 szklanka śmietanki 12% lub kwaśnej śmietany

  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • prażone pestki dyni

  • łyżka oleju z pestek dyni lub oliwy do dekoracji

Przygotowanie:

W garnku podgrzewamy bulion. Dynię obieramy ze skóry i oczyszczamy z pestek, a następnie kroimy ją w niewielką kostkę i dodajemy do garnka z bulionem. Zagotowujemy. Cebulę oraz czosnek obieramy z łupiny i siekamy.

Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek. Zawartość patelni przenosimy do garnka. Odrobinę bulionu wlewamy do naczynia, opłukujemy je i przelewamy płyn do garnka. To pomoże „przenieść smak” do dania.

Zupę gotujemy do miękkości dyni, czyli około 30 minut. Blendujemy ją na gładki krem i doprawiamy. Zabielamy śmietanką, cały czas mieszając, aby się nie zwarzyła. Posypujemy pestkami dyni i polewamy odrobina oleju lub oliwy.

Jak przechowywać czosnek?

Jak przechowywać czosnek?

CZYTAJ DALEJ

Wskazówki:

  • Im drobniej pokroicie dynię, tym szybciej zupa będzie gotowa. Możecie też użyć purée dyniowego. Wtedy wystarczy tylko ogrzać je w bulionie.

  • Do kremu można użyć innej odmiany dyni. Wybierając hokkaido nie będziecie musieli jej obierać, co dodatkowo przyspieszy przygotowanie. Zupa jednak może wyjść nieco gęstsza.

  • Jeśli krem wyjdzie zbyt gęsty, zawsze możecie dolać do niego odrobinę wody, wody z sosem sojowym lub bulionu.

  • Śmietankę możecie wlać dopiero do zupy przelanej na talerz. Zupa bez dodatku nabiału dłużej postoi w lodówce. Jeżeli od razu po zagotowaniu zamkniecie ją w słoikach, będzie zdatna do spożycia jeszcze przez około 3 tygodnie.

Po więcej przepisów na dyniowe dania wejdźcie na naszą stronę. Polecamy tę recepturę na kotlety mielone z dynią i szczypiorkiem. Na jesienne podwieczorki idealne natomiast te racuchy.

Zupa dyniowa

Zupa dyniowa

Źródło zdjęcia: canva/ bit245

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

POLACY CZĘSTO SIĘ NIMI ZAJADAJĄ. CZY TE POTRAWY NA PEWNO POCHODZĄ Z NASZEJ RODZIMEJ KUCHNI?

Pytanie 1 z 8

Leczo pochodzi z:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Ewa gotuje szybko; Ewa Wachowicz

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyjątkowo esencjonalny bigos z kiełbasą i grzybami. Prawdziwa klasyka

Czytaj więcej >