Smakosze.pl Przepisy Przepis na kultowe jagodzianki, prosto z bloga Dietetyk w Akcji
Screen z profilu Dietetyk w Akcji

Przepis na kultowe jagodzianki, prosto z bloga Dietetyk w Akcji

29 czerwca 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Lato to czas, w którym chętnie eksperymentujemy z sezonowymi owocami. Wykorzystaj czas na jagody i przygotuj pyszne domowe jagodzianki. Najlepszy przepis znajdziesz na blogu Dietetyk w Akcji. Zaprzyjaźnione dietetyczki pokazały, jak najlepiej przyrządzić ten kultowy smakołyk.

Jagodzianki są jednym z naszych ulubionych letnich deserów. Wielki letni przysmak najlepiej smakuje właśnie o tej porze roku.

Wyjątkowy przepis na ten przysmak podały nam autorki bloga Dietetyk w Akcji. Serdecznie zapraszamy Was do jego odwiedzenia. Znajdziecie go pod tym linkiem.

Poniżej natomiast podajemy przepis na wyjątkowe letnie jagodzianki. Nie czekaj! Wypróbuj je już dziś ;)

Lista składników na około 30 - 40 jagodzianek

Ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej lub pszennej orkiszowej typ 550/650

  • 200 g masła

  • 6 żółtek

  • 3/4 szklanki cukru

  • 1,5 szklanki mleka 2%

  • 1 łyżeczka soli

Kruszonka

  • 100 g migdałów bez skórki

  • ok.20 g masła

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 2 - 3 łyżki mąki pszennej

Nadzienia:

  • ok. 3 szklanek jagód

  • ok. 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

  • cukier

Sposób wykonania:

Kruszonka:

Rozbij migdały za pomocą blendera. Masło, cukier puder, mąkę pszenną oraz migdały wyrób rękami aż do uzyskania lekko sypkiej konsystencji.

Ciasto:

Podgrzej mleko (nie doprowadzając do wrzenia) do letniej temperatury, rozmieszaj je z drożdżami i 1 łyżką cukru. Odstaw na chwilę przygotowaną wcześniej mieszankę. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodaj do niej przesianą mąkę, sól, drożdże z mlekiem i wyrób ręcznie lub za pomocą robota (musi mieć dużą moc).

Gdyby ciasto było zbyt zbite możesz dodać jeszcze trochę ciepłego mleka. Następnie dodaj do niego rozpuszczone, lekko przestudzone masło (nie należy doprowadzać masła do wrzenia podczas rozpuszczania – trzeba cały czas mieszać).

Ciasto przykryj ściereczką, odstaw do podwojenia objętość na min. 30 minut. Po tym czasie, przy pomocy noża rozdziel ciasto na kawałki i podsyp mąką.

Ciasto delikatnie rozpłaszcz w rękach, każdy jego kawałek ciasta nadziej: 2-3 łyżeczkami jagód, 1/4-1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i 1/4-1/2 łyżeczką cukru. Ciasto dokładnie zlep i ułóż na przygotowanej blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Wierzch bułeczek posmaruj białkiem (po upieczeniu będą się błyszczeć). Następnie posyp je kruszonką, wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz ok.20-25 minut (do lekko brązowego koloru). Smacznego

Polecamy również przepis dziewczyn na obłędne ptasie mleczko znajdziecie go tutaj.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: dietetyk w akcji

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy