Dlaczego nie powinno się zbierać mleczaja wełnianki?
Grzyb o nazwie mleczaj wełnianka bardzo przypomina rydza, czyli okaz, który jest uwielbiany przez fanów grzybów. Niestety, wełnianka jest zaliczana do grzybów trujących. Po zjedzeniu wywołuje mdłości oraz biegunkę.
Grzyby podczas zbierania wywołują w nas wiele radości, jednak jeszcze większą przyjemność można odczuć, gdy w końcu zjada się owoce swojej pracy. Dobrze przygotowane grzyby podkreślają smak dań i wynagradzają pracę podczas zbierania.
Niestety ogromnym mankamentem grzybów jest ryzyko, jakie towarzyszy ich jedzeniu. Mnóstwo gatunków wygląda do siebie bardzo podobnie i część z nich może okazać się trująca - tak jak jest w przypadku rydza i mleczaja wełnianki.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Grzyb, który wygląda jak rydz
Mleczaj wełnianka rośnie w całej Europie i jest zaliczany, przynajmniej w większości krajów, do grzybów trujących. Największym problemem tego okazu jest jego podobieństwo do uwielbianego rydza.
Po zjedzeniu wełnianki na surowo odczuwa się nudności, wymioty oraz biegunkę, dlatego pod żadnym pozorem nie wolno spożywać go bez obróbki termicznej. Co ciekawe, niektóre kraje uznają go za jadalnego.
Mieszkańcy krajów skandynawskich cenią wełniankę kiszoną, jak i ugotowaną, a w Rosji, Bułgarii, Ukrainie i Białorusi jest wręcz uważany za grzyba jadalnego. Znany jest pod nazwami, takimi jak: bedłka wełniana, jelonek, rydz koński, czy rydz fałszywy.
Cechy charakterystyczne mleczaja wełnianki
Pierwsze okazy można znaleźć już od początku lipca, głównie pod brzozami, z którymi wchodzą w mykoryzę. Jego kapelusz potrafi osiągnąć nawet 15 centymetrów średnicy, a trzon wysokość od 4 do 8 centymetrów.
Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy tragiczne wydarzenia, po których zmarło niemowlę w niemieckim szpitalu. Ten tekst poświęcony został doskonałej recepturze na zapiekanego w serowo-śmietanowym sosie kalafiora.
Jak podaje portal wideo.wp.pl, mleczaj jest stosunkowo często mylony z innymi gatunkami, jak mleczaj piekący oraz mleczaj najostrzejszy. Gatunki te są jednak w Polsce rzadkie.
Jeśli więc zobaczysz na swojej drodze grzyba podobnego do rydza, lepiej go nie zbierać, o ile nie ma się doświadczenia. Jeśli chcesz ryzykować, jedz go jedynie po obróbce termicznej.
Źródło: Anastasia Collection Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: wideo.wp.pl