Smakosze.pl
ptasie mleczko

flickr/bodo

Wyjątkowe fit ptasie mleczko polecane przez samych dietetyków

26 Maja 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Ptasie mleczko należy do najpopularniejszych słodyczy. Słynna przekąska od lat cieszy się niesłabnącą popularnością podbijając serca zarówno starszych, jak i młodszych smakoszy. Niestety, słodka przyjemność ma pewną wadę - sporo kalorii. Całe szczęście sympatyczne dietetyczki z bloga Dietetyk w Akcji mają swój sprawdzony przepis na ten wyjątkowy smakołyk w o wiele zdrowszej wersji. Można go jeść bez żadnych wyrzutów sumienia!

Każdy z nas od czasu do czasu ma ochotę na słodką przekąskę. Zamiast sięgać po gotowe produkty, warto poświęcić jednak kilka chwil i przygotować swoje własne domowe słodycze. Będą nie tylko smaczniejsze, ale również o wiele zdrowsze i mniej kaloryczne.

Gdzie szukać przepisów na fit słodycze? Najlepiej sięgać po rady osób, które znają ten temat niemal od podszewki, czyli dietetyków. Dwoje z nich prowadzi bloga "Dietetyk w akcji" (znajdziecie go pod tym linkiem)  Jego autorki tropią zdrowe, smaczne i pomysłowe przepisy na wyjątkowe potrawy. Układają również plany dietetyczne, dlatego jeśli tylko chcecie zmienić swoje nawyki żywieniowe, to nie mogliście trafić na lepszy adres. Jadłospisy przygotowane przez "dietetyczki w akcji" są nie tylko zdrowe, ale również "przyjazne dla portfela", smaczne i łatwe w realizacji. Dzisiaj zaprezentujemy Wam próbkę ich umiejętności - doskonały przepis na domowe ptasie mleczko. Jego przygotowanie wcale nie zajmie Wam wiele czasu.

Wyjątkowa wersja ptasiego mleczka

Dietetyczki w akcji piszą, że domowe ptasie mleczko ma iście "niebiański smak i skład". Jest bogate w białko i ma o wiele mniej kalorii niż ich sklepowy odpowiednik. Uwaga! Deser można przygotować na dwa sposoby! Podać go w podobnej formie jak słynne ptasie mleczko lub zaserwować je w pucharkach. Jak je przygotować?

Przepis na ptasie mleczko w wersji fit

Składniki:

  • 400 g naturalnego serka skyr

  • 1 galaretka cytrynowa (najlepiej bez dodatku cukru)

  • 4 łyżki ksylitolu lub erytrolu lub 2 łyżki miodu

Polewa:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady 70% lub 80%

  • kilka łyżek mleka (1,5 - 2 %) lub napoju roślinnego (np. sojowego)

Sposób wykonania:

Rozpuść galaretkę w niewielkiej ilości wody (ok. 1/3 szklanki przegotowanej wody) i odstaw ją do wystudzenia. Za pomocą miksera lub robota kuchennego zmiksuj serek z wybraną substancją słodzącą (np. miodem lub ksylitolem).

Miksuj ją około 5 minut w celu napowietrzenia masy (im będziesz dłużej to robić, tym stanie się ona bardziej puszysta). Na sam koniec dodaj przestudzoną galaretkę i miksuj aż do połączenia składników.

Wlej powstałą masę do podłużnej formy (wyłożonej folią spożywczą) lub do formy silikonowej i wstaw ją do lodówki na co najmniej 3 godziny. Po tym czasie wyjmij masę na deskę wyłożoną folią spożywczą i pokrój na małe prostokąty.

Screen z bloga Dietetyk w akcji

Rozpuść czekoladę (na małym ogniu) z mlekiem lub napojem roślinnym. Oblej kawałki  serka rozpuszczoną czekoladą i wstaw do lodówki. Ptasie mleczko jest gotowe, gdy zastygnie czekolada.

Mała sugestia od dziewczyn: Jeśli wybierzesz galaretkę bez dodatku cukru, to możesz dodać nieco więcej ksylitolu lub erytrolu. Ptasie mleczko będzie wciąż słodkie, ale zarazem "fit".

Jeszcze raz serdecznie polecamy Was do odwiedzenia bloga dziewczyn oraz ich kanału na You Tube, na którym znajdziesz mnóstwo pomysłów na inne smaczne i przede wszystkim zdrowe posiłki.

Poniżej możecie zobaczyć, w jaki sposób przygotowują one domową nutellę. Zapewniamy, że nikt się jej nie oprze!

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: dietetyk w akcji

Zapraszamy na nasz Instagram

undefinedundefinedundefinedundefinedundefined

Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbiera dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuje, podróżuje i czyta książki.Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ekspresowo przygotować lane faworki?

Czytaj więcej >