Smakosze.pl Przepisy Przepis na jarskie flaczki z „Poradnika gospodyni” z 1979 roku
canva/Dar1930

Przepis na jarskie flaczki z „Poradnika gospodyni” z 1979 roku

22 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Flaki są klasycznie przygotowywane z żołądków wołowych, jednak można sporządzić je bez nich. W "Poradniku Gospodyni" z 1979 roku jest przepis na właśnie taką wersję. Zamiast żołądków dodaje się do niej kapustę.

Flaki jarskie można podawać przy każdej okazji, jednak najlepiej sprawdzą się dla jaroszy oraz osób przestrzegających zasad postu. W smaku bardzo przypominają tradycyjne flaczki.

Ich największą zaletą jest krótki czas gotowania, ponieważ nie trzeba obrabiać do nich żadnych mięs. Dlatego w kilka chwil można się cieszyć pysznym smakiem oraz doskonałym aromatem.

Przepis na jarskie flaki

Składniki:

  • 2 marchewki

  • 2 pietruszki

  • 1 seler

  • 1 kg kapusty

  • szklanka przecieru pomidorowego

  • olej

  • 2 łyżeczki mąki

  • sól

  • pieprz

  • liść bobkowy

  • gałka muszkatołowa

  • majeranek

  • papryka

Zacznij od umycia i obrania marchewek, pietruszek oraz selera. Obierz je ze skórki. Z kapusty oderwij wierzchnie liście, wytnij głąba i poszatkuj ją w cienkie paski.

Resztę warzyw pokrój w cienkie słupki. Na 2 łyżkach oleju podsmaż wszystkie warzywa, aż nabiorą lekko złocistego koloru. Wlej do nich dwie szklanki wody i duś przez 25 minut.

Po tym czasie dodaj do zupy przecier pomidorowy. Na patelni przygotuj zasmażkę z mąki i dwóch łyżek tłuszczu. Wrzuć ją do zupy, dopraw wszystkim przyprawami i gotowe. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić domowy majonez. Ten tekst zdradza przepis na kotlety z kapusty włoskiej wg. przepisu siostry Anastazji.

Przepis na flaki jarskie

Źródło zdjęcia: Poradnik gospodyni Wydanie III; Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne 1979

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Poradnik gospodyni Wydanie III; Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne 1979

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy