Smakosze.pl
Majonez od Magdy Gessler

TRICOLORS/East News; canva/YelenaYemchuk

Domowy majonez według przepisu Magdy Gessler

18 Października 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Majonez wcale nie jest skomplikowanym sosem, choć na pierwszy rzut oka może wydawać się inaczej. W jednym z filmów Magdy Gessler na jej kanale YouTube uczyła swoich widzów, jak zrobić go w domu. Przepis na ten pyszny sos jest banalnie prosty.

Domowy majonez można wykonać tradycyjnym sposobem, bez żadnych dodatków smakowych, lub podrasować go przyprawami - takimi jak wędzona papryka, czy suszone chili.

Magda Gessler poznała recepturę w Hiszpanii, dzięki której można zrobić majonez znacznie lżejszy i tańszy niż sklepowy. Dodatkowo wiemy dokładnie, co się w nim znajduje, co pozwala na łatwą kontrolę tego, co się je.

Przepis na majonez Magdy Gessler

Składniki:

  • 2 żółtka

  • jedna łyżka musztardy rosyjskiej

  • łyżeczka octu jabłkowego

  • szklanka oleju rzepakowego

  • pieprz

  • cukier

  • sól

Do wysokiego pojemnika wbij 2 żółtka - ważne, aby jak najlepiej oczyścić je z białka - dopraw je dwoma szczyptami soli i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu.

gruszki w occie

Jak zrobić idealne gruszki w occie?

CZYTAJ DALEJ

Do jajek wrzuć musztardę o intensywnym smaku (dlatego świetnie sprawdza się rosyjska), wlej olej, ocet jabłkowy oraz wsyp łyżeczkę cukru. Zacznij miksować składniki blenderem, o wysokiej mocy.

Na początku nie należy odrywać blendera od dna. Gdy na dole utworzy się warstwa majonezu, można powoli podnosić urządzenie do góry. Gdy uzyska odpowiednią konsystencję, przełóż go do słoika. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak optymalnie korzystać z folii aluminiowej. Ten tekst zdradza zalety picia zsiadłego mleka.

Majonez podczas miksowania

Źródło zdjęcia: Screen filmu na kanale Magda Gessler na YouTube

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Film na kanale Magda Gessler na YouTube

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Jajka z majonezem i groszkiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Świąteczne pierniczki od siostry Anastazji. Aromatyczne i pyszne

Czytaj więcej >

Przepisy

Kalafior pieczony w piekarniku

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Fantastyczna surówka z selera, orzechów oraz rodzynek

Czytaj więcej >
Soczysta wątróbka z jabłkami

Przepisy

Duszona wątróbka z jabłkiem - obłędnie soczysta

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić puree ziemniaczane?

Czytaj więcej >