Domowy majonez według przepisu Magdy Gessler
Majonez wcale nie jest skomplikowanym sosem, choć na pierwszy rzut oka może wydawać się inaczej. W jednym z filmów Magdy Gessler na jej kanale YouTube uczyła swoich widzów, jak zrobić go w domu. Przepis na ten pyszny sos jest banalnie prosty.
Domowy majonez można wykonać tradycyjnym sposobem, bez żadnych dodatków smakowych, lub podrasować go przyprawami - takimi jak wędzona papryka, czy suszone chili.
Magda Gessler poznała recepturę w Hiszpanii, dzięki której można zrobić majonez znacznie lżejszy i tańszy niż sklepowy. Dodatkowo wiemy dokładnie, co się w nim znajduje, co pozwala na łatwą kontrolę tego, co się je.
Przepis na majonez Magdy Gessler
Składniki:
2 żółtka
jedna łyżka musztardy rosyjskiej
łyżeczka octu jabłkowego
szklanka oleju rzepakowego
pieprz
cukier
sól
Do wysokiego pojemnika wbij 2 żółtka - ważne, aby jak najlepiej oczyścić je z białka - dopraw je dwoma szczyptami soli i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu.
Do jajek wrzuć musztardę o intensywnym smaku (dlatego świetnie sprawdza się rosyjska), wlej olej, ocet jabłkowy oraz wsyp łyżeczkę cukru. Zacznij miksować składniki blenderem, o wysokiej mocy.
Na początku nie należy odrywać blendera od dna. Gdy na dole utworzy się warstwa majonezu, można powoli podnosić urządzenie do góry. Gdy uzyska odpowiednią konsystencję, przełóż go do słoika. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak optymalnie korzystać z folii aluminiowej. Ten tekst zdradza zalety picia zsiadłego mleka.
Źródło zdjęcia: Screen filmu na kanale Magda Gessler na YouTube
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: Film na kanale Magda Gessler na YouTube