Przepis na kotlety mielone z ryżem
Kotlety mielone niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Tym razem sięgniemy po przepis na mięsny specjał z dodatkiem ryżu. Efekt powali na kolana nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.
Bez wątpienia kotlety mielone są kulinarnym szlagierem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Każdy przyrządza je odrobinę inaczej. Dodatek w postaci ryżu sprawi, że kotlety będą jeszcze bardziej sycące. Ich smak pozostaje na długo w pamięci.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kotlety mielone w niecodziennej odsłonie
Smakowite kotlety mielone uchodzą za klasykę polskiej kuchni. Nietrudno natknąć się na osoby, które mogłyby zajadać je praktycznie nieustannie. W jednym z naszych wcześniejszych artykułów prezentowaliśmy sprawdzony przepis na soczyste kotlety mielone .
Dziś wypróbujemy recepturę na kotlety mielone z dodatkiem ryżu. Mało kto spodziewałby się, że kultowe danie za sprawą niepozornego produktu spożywczego może tak wiele zyskać . Jakie składniki będą nam potrzebne?
-
500 g mięsa mielonego
-
100 g ryżu
-
2 jajka
-
cebula
-
papryka w proszku
-
kurkuma
-
sól
-
pieprz
-
odrobina cukru
-
bułka tarta
-
olej
Prosty przepis na kotlety mielone z ryżem
Na początku ryż gotujemy tak, aby był lekko twardy. Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, jak przygotować go w idealny sposób . Gotowy ryż odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie siekamy cebulę i podsmażamy ją razem z odrobiną cukru i solą.
Mięso mielone wzbogacamy o cebulkę, ryż i jajko. Całość mieszamy razem z przyprawami. Powinniśmy otrzymać jednolitą masę . Formujemy z jej niewielkie kotlety, które obtaczamy w bułce tartej.
Kotlety mielone smażymy na złocisty kolor. Oczywiście wykładamy je na rozgrzany olej. Przeważnie każda ze stron potrzebuje około 5 minut smażenia . Jednak najlepiej ocenić to samodzielnie. Kotlety mielone w tym wydaniu momentalnie znikną z talerzy.
Canva / Vladimir Kokorin
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Prześlij przepis