Ryż i kwestia gotowania
Pixabay / juemi

Idealny ryż krok po kroku - najlepszy poradnik

Ryż cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Dodajemy go do rozmaitych potraw i niektórzy mogliby sięgać po niego codziennie. Podczas gotowania ryż potrafi przywrzeć do spodu garnka. Możemy zapobiec kulinarnej katastrofie za sprawą dodatku wody lub buliony w trakcie gotowania.

Nie da się ukryć, że ryż jest jednym z najbardziej podstawowych produktów spożywczych. Jego walory smakowe i konsystencja w znacznej mierze zależą od sposobu przygotowania. Warto wiedzieć, jak idealnie ugotować sypki ryż.

Ryż wyjdzie perfekcyjnie

Bez wątpienia ryż można uznać za produkt, który może przyprawić o zachwyt nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Aby osiągnąć taki efekt, trzeba go odpowiednio przyrządzić. Niefortunnie, czasami ryż przywiera do garnka.

Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na przepyszny ryż z jabłkami. Taki smakołyk z pewnością przypadnie do gustu domownikom. Niektórzy unikają gotowania ryżu, ponieważ podczas gotowania może on obkleić całe dno garnka. Jak tego uniknąć?

Ryż nie przywrze do garnka, jeśli podczas gotowania dodamy do niego wodę lub bulion. W tym drugim przypadku będzie on o wiele smaczniejszy. Jednak to dopiero początek wskazówek, które sprawią, że nasz ryż wyjdzie idealnie.

Gotując ryż, warto wzbogacić go o cebulę z nadzianymi goździkami. Dzięki niej nasz specjał zyska więcej walorów smakowych, a jego aromat będzie zachęcał do zajadania. Warto wiedzieć jak krok po kroku gotować ryż.

Mięso z groźną bakterią w Wielkiej BrytaniiMięso z groźną bakterią w Wielkiej BrytaniiCzytaj dalej

Ryż w przepysznej odsłonie

Każdy, kto chce, aby jego ryż był sypki, powinien wypróbować tę recepturę. Efekt na długo pozostaje w pamięci. Na początku ryż płuczemy w zimnej wodzie. Następnie w garnku rozgrzewamy odrobinę tłuszczu. Możemy użyć masła lub oleju.

Podsmażamy ryż tak, aby się zeszklił. Zalewamy go posoloną wodą lub bulionem. Na 250 g ryżu powinno przypadać 500 ml cieczy. Specjał gotujemy na małym ogniu. Nie powinniśmy go mieszać. Ryż będzie gotowy, kiedy pochłonie całą wodę.

Ryż możemy również doprawić kurkumą, wówczas będzie on miał żółtawy kolor. Nie zaszkodzi dodać do wody ząbek czosnku. Taka alternatywa powinna przypaść do gustu wielbicielom bardziej intensywnych smaków.

Ryż pasuje do wielu smakołyków. Z pewnością dobrze się on komponuje z drobiem. Jakiś czas temu przedstawialiśmy recepturę na słodko-kwaśną marynatę. Nada ona mięsu perfekcyjnego smaku, obok którego nie da się przejść obojętnie.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Senior.pl

Zapraszam na nasz Instagram

Następny artykuł