Smakosze.pl
kotlety mielone

canva/papkin

Rewelacyjny sposób na soczyste kotlety mielone

16 Maja 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Nie ma większego obiadowego klasyku niż tradycyjne kotlety mielone. Okazuje się, że kilka prostych tricków może sprawić, że staną się ono jeszcze bardziej soczyste. Ważne jest między innymi to, w czym moczymy bułkę. Niektórzy wybierają mleko, inni wodę. Jeden ze sposobów jest jednak o niebo lepszy!

Kotlety mielone są prostą potrawą, ale warto poznać kilka tricków, dzięki którym będą zawsze idealnie soczyste oraz chrupiące. Czasem o kulinarnym sukcesie decydują drobne szczegóły. Zdradzamy Wam prosty sposób na idealne kotlety mielone.

W wodzie, czy w mleku? W czym moczyć bułkę na kotlety mielone?

Jest kilka sposobów na przygotowanie mięsnej masy na kotlety mielone. Jedna z nich mówi o dodaniu do środka bułki tartej. Wiadomo, że wcześniej powinno się moczyć w wodzie lub w mleku.

Okazuje się, że ten drugi sposób jest najlepszym wyborem. Dzięki moczeniu pieczywa w mleku nasze kotlety tuż po obróbce termicznej stają się o wiele bardziej soczyste i nie rozpadają się na patelni.

Dodatkowo mleko neutralizuje niezbyt przyjemny zapach zmielonej wieprzowiny. Natomiast woda nie tylko uwydatnia nieprzyjemny aromat, ale może również zniszczyć strukturę naszych kotletów. O czym jeszcze powinniśmy pamiętać przygotowując kotlety mielone?

O czym należy pamiętać smażąc kotlety mielone?

Smażąc kotlety mielone istotny jest wybór odpowiedniego tłuszczu. Kulinarni eksperci uważają, że najlepiej do tego sprawdzi się smalec, tłuszcz gęsi, masło klarowane lub olej. Pamiętaj, aby zawsze smażyć kotlety na gorącym tłuszczu.

Dobrym pomysłem jest wrzucenie na patelnie kawałka np. pieczywa. Jeśli szybko się ono zarumieni, to znak, że możemy rozpocząć smażenie naszych kotletów. Jakie przyprawy najlepiej podkreślą ich smak?

Czym przyprawić kotlety mielone?

Przede wszystkim kotlety mielone należy przyprawić solą i pieprzem. Przyjmuje się, że na kilogram mięsa powinna wystarczać jedna płaska łyżeczka soli. Uwaga! Mięso ze sklepu może już zawierać sól, dlatego warto dokładnie czytać etykiety, a najlepiej w miarę możliwości mielić je samemu w maszynce.

Do koletów mielonych doskonale pasuje także aromatyczna natka pietruszki, koperek oraz ostra i słodka papryka. Ciekawym dodatkiem jest również sezonowy czosnek niedźwiedzi. Przepis na mielone właśnie z tym składnikiem podawaliśmy w tym artykule.

Doskonałym pomysłem jest również zrobienie kotletów mielonych z resztek po rosole. Przepis znajdziecie tutaj.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Wyborny makaron z pomidorami z puszki

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na słynne cepeliny z mięsem

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna jajecznica z rydzami

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa ogórkowa bez śmietany

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezawodny przepis Kuronia na knedle ze śliwkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na kultowe kopytka

Czytaj więcej >