Smakosze.pl Przepisy Przepis na kultową śląską roladę. Pokocha ją każdy
canva/GMVozd, Getty Images Signature

Przepis na kultową śląską roladę. Pokocha ją każdy

4 kwietnia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Rolada śląska jest sztandarowym daniem kuchni śląskiej, które zna i kocha praktycznie każdy. Soczyste i delikatne mięso, owinięte wokół wędzonego boczku i kiszonego ogórka, a także duszone w gęstym sosie smakuje po prostu wybornie. Niżej wyjawiamy krok po kroku, jak przygotować pyszną śląską roladę.

Śląska rolada klasycznie sporządzana jest z wołowiny, jednak w poniższym przepisie z powodzeniem można użyć również wieprzowiny. Wtedy smak będzie nieco inny, jednak równie dobry.

Rolada doskonale komponuje się z innymi klaskami kuchni śląskiej, czyli modrą kapustą i śląskimi kluskami. Taki zestaw syci na długie godziny i sprawia mnóstwo przyjemności podczas jedzenia.

Przepis na kultową śląską roladę

Składniki:

  • mięso wołowe zrazowe 6 plastrów

  • 3 cebule

  • 6 pasków boczku wędzonego

  • 6 pasków kiełbasy śląskiej

  • 6 łyżek musztardy

  • 6 pasków ogórków kiszonych

  • sól

  • pieprz

  • olej

  • woda

Zacznij od rozbicia mięsa tłuczkiem, przyprawienia go solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem z obu stron. Wewnętrzną część posmaruj musztardą. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.

Na każdy plaster wołowiny nakładaj po jednym kawałku boczku, kiełbasy śląskiej i ogórka kiszonego. Posyp je siekaną cebulką, zawiń w roladę i zawiąż nicią rzeźnicką lub zepnij wykałaczkami.

Rolady podsmaż na rozgrzanym oleju, a następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Podlej je odrobiną wody. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza do pełnej miękkości. Płyn z naczynia zlej do rondelka, postaw go na ogniu, a sos zagęść mąką pszenną. Rolady podawaj polane sosem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić kotlety schabowe w ziołach i majonezie według Ewy Wachowicz. Ten tekst zdradza, jak doprawiać i czym zagęszczać tradycyjne flaczki.

Rolada śląska z kluskami śląskimi

Źródło zdjęcia: canva/Petroos, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy