Smakosze.pl Przepisy Przepis na kultowe i uwielbiane leśne szyszki
canva/manishstar, Getty Images

Przepis na kultowe i uwielbiane leśne szyszki

9 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Słodkie szyszki z ryżu preparowanego stanowią klasykę z dawnych lat, kiedy podawano je zawinięte w foliowe torebki na festynach. Ten pyszny przysmak z PRL-u dzisiaj nie jest już tak popularny, więc można mieć trudność ze zdobyciem go na mieście. Poniżej prezentujemy prosty sposób na przygotowanie ich własnoręcznie w domu.

Szyszki z ryżu preparowanego to jeden z ulubionych słodyczy dzieci, które takich szyszek mogą pochłonąć nieograniczone ilości. Sporządzając je swoim pociechom, pokażesz im, jakie łakocie dostępne były w twojej młodości.

Jeśli chcesz nadać szyszkom inny smak, np. kawy lub czekolady, po prostu dodaj nieco aromatycznego składnika do rozpuszczonych krówek. Polecamy szczególnie spróbować szyszek kawowych, które są pyszną przekąską.

Przepis na leśne szyszki z ryżu preparowanego

Składniki:

  • 100 g ryżu preparowanego

  • 450 g krówek

  • 170 g masła

Zacznij od obrania wszystkich krówek z papierków lub folii. Następnie ostrym nożem pokrój je na mniejsze kawałki. Rozdrobnienie krówek można pominąć, jednak proces rozpuszczania ich będzie wtedy znacznie dłuższy.

Wrzuć kawałki krówek do garnka, dodaj do nich masło i postaw naczynie na palniku o małej mocy. Cały czas mieszając, podgrzewaj krówki z tłuszczem, aż całkowicie się rozpuszczą i utworzą masę o jednolitej konsystencji.

Natychmiast po zdjęciu z ognia dodaj do krówek ryż i energicznie go wymieszaj. Odczekaj chwilę, aż całość nieco się ochłodzi i zacznij formować z niej kształt szyszek. Układaj je na papierze do pieczenia, a gdy ostygną, przechowuj je w lodówce. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak rozpoznać dobrego makowca. Ten tekst wyjawia przepis na serowe oponki.

Ryż preparowany

Źródło zdjęcia: canva/5PH

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: domowe-wypieki.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy