Smakosze.pl Przepisy Przepis na kultowe kluski na parze, czyli słynne „pampuchy”
Wikipedia/Nerel

Przepis na kultowe kluski na parze, czyli słynne „pampuchy”

15 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli szukacie odmiany smakowej, zamiast ziemniaków, podajcie do obiadu kluski. Nie taki zwykły makaron, ale słynne „pampuchy". Dziś podamy wam przepis na te kultowe kluski na parze. Doskonale smakują podane z gulaszem, a także z sosem owocowym. Sprawdzą się więc na obiad i podwieczorek.

Na parze można ugotować warzywa czy rybę, ale też wyjątkowe kluski. Wyjątkowe, bo niezwykle puszyste i delikatne. To dlatego, że są robione z ciasta drożdżowego. Uparowane kluski są mięciutkie i wilgotne, aż rozpływają się w ustach.

Przepis na kultowe kluski na parze, czyli słynne „pampuchy"

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej

  • 3 dag świeżych drożdży

  • 1 szklanka ciepłego mleka

  • 1 łyżeczka cukru

  • 5 dag masła

  • 2 jajka

  • sól

Przygotowanie pampuchów

Drożdże rozetrzyj z cukrem, wymieszaj z ciepłym mlekiem i łyżką mąki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło podgrzej do rozpuszczenia, przestudź.

Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli, masło, jajka i wyrośnięty rozczyn. Wymieszaj łyżką, a potem dokładnie wyrób gładkie ciasto. Przykryj je ściereczką, odstaw do wyrośnięcia.

Ciasto ponownie wyrób na stolnicy oprószonej mąką. Podziel je na 2-3 części. Z każdej uformuj wałek, pokrój go na kawałki, z każdego uformuj kulkę.

Powstałe bułeczki ułóż na ściereczce, przykryj drugą ściereczką, pozwól im nieco wyrosnąć. Do garnka wlej wodę, nakryj go gazą, obwiąż sznurkiem dookoła garnka.

Wodę w garnku zagotuj, na gazie ułóż kluski, przykryj je np. metalową miską. Gotuj ok. 10 minut, aż ładnie urosną. Krój w plastry, podawaj z sosem.

Po więcej inspiracji na pyszne kluski zapraszamy na naszą stronę. Poznaj przepis na kluski śląskie , a także na szare kluski .

gulasz
gulasz

Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy