Kultowe szare kluski według sekretnej receptury babci
Kluski szare są pysznym daniem z ziemniaków, które zna i lubi wielu z nas. Nasze babcie podawały je z delikatnym twarogiem oraz boczkiem. Spróbujcie wyjątkowego przepisu na ten rarytas i sięgnijcie po nie już teraz. Ciepłe kluski są sycące, aksamitne i niesamowicie satysfakcjonujące w swojej prostocie.
Przepisów i pomysłów na kluski jest wiele. Możemy zrobić je na słodko — np. z bananami — lub podać na obiad z mięsnym sosem. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by postawić na klasykę i smaki znane z domu. Zróbcie szare kluski i przywołajcie wspomnienia z dzieciństwa.
Przepis na babcine szare kluski
Składniki:
2 kg mączystych ziemniaków
2 duże jaja
2 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki soli
boczek i twaróg do podania
posiekana natka pietruszki do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i myjemy, a następnie ścieramy na tartce o drobnych oczkach. Masę ziemniaczaną umieszczamy na sicie wyłożonym gazą i dokładnie ją odciskamy, płyn zbierając w misce. Odstawiamy go na kilka minut.
Ziemniaki przenosimy do czystej miski. Wbijamy jaja, dodajemy mąkę oraz sól. Wodę po ziemniakach odlewamy, zostawiając skrobię, która zebrała się na dnie naczynia. Łączymy ją z resztą składników na kluski.
Dokładnie mieszamy masę. Powinna wyjść dość gęsta, konsystencją podobna do ciasta na lane kluski. Jeśli to konieczne, dosypmy do niej mąki. Gdy wyjdzie za gęsta, zetrzyjmy jeszcze jednego ziemniaka.
W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich gotujemy osobno, formując kluski przy pomocy łyżki. Za każdym razem łyżkę zanurzamy we wrzątku, by masa do niej nie przywarła.
Gotujemy przez 4 minuty od wypłynięcia. Kluski wyławiamy łyżką cedzakową i od razu łączymy z dodatkami. Wierzch możemy posypać natką pietruszki. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Dar1930
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: zpierwszegotloczenia Zapraszamy na nasz Instagram