Smakosze.pl Przepisy Przepis na lekkie flaczki z boczniaków
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Na szlaku smaku z POLOmarketem

Przepis na lekkie flaczki z boczniaków

1 kwietnia 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Flaki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Każdy, kto je gotował, doskonale wie, że czasem nie pachną najlepiej. Rozwiązanie tego problemu jest zaskakująco oczywiste. Wystarczy zrezygnować z mięsa.

Bezmięsne flaki? Efekt zaskoczy domowników

Nie da się ukryć, że flaki kojarzą nam się głównie z mięsną potrawą, w której wykorzystuje się podroby. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na ten specjał . Dziś sięgniemy po recepturę, która nie sprawia tylu problemów.

Flaki zostaną zastąpione boczniakami. Danie z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy . Niektórzy twierdzą nawet, że flaki w tej odsłonie smakują znacznie lepiej. Z pewnością warto ich spróbować.

Boczniaki w formie flaków do złudzenia przypominają w wyglądzie klasyczną wersję potrawy. Z kolei smak sprawia, że prośby o dokładkę są czymś całkowicie zrozumiałym. Warto się przygotować na taką ewentualność i przyrządzić więcej zupy .

Przepis na bezmięsne flaki nie powinien nikomu przysporzyć większych problemów. Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki . Lista jest dosyć krótka. Co dokładnie będzie nam potrzebne do przygotowania wybornych flaków?

  • 2,5 litra bulionu warzywnego

  • 500 g boczniaków

  • 150 ml przecieru pomidorowego

  • 50 ml białego wina

  • 15 g masła

  • 4 marchewki

  • 2 pietruszki

  • 2 cebule

  • 5 ząbków czosnku

  • seler

  • 7 g majeranku

  • 3 g imbiru mielonego

  • 3 liście laurowe

  • 5 ziarenek ziela angielskiego

  • papryka wędzona

  • sól

  • pieprz

  • natka pietruszki

(Canva.com / Paolo74s)

Niezawodny przepis na wyśmienite flaczki z boczniaków

Na początku myjemy włoszczyznę i po obraniu ścieramy ją na tarce o większych oczkach. Podsmażamy ją w garnku na maśle . Dodajemy do nich posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, wzbogacamy wszystko o czosnek i wino. Całość podgrzewamy. Alkohol powinien odparować. Warto wykorzystać również wino bezalkoholowe.

Grzyby oczyszczamy i kroimy w paski. Umieszczamy je w garnku z resztą składników. Wszystko zalewamy bulionem . Zupę wzbogacamy o przyprawy. Wegetariańskie flaki gotujemy pod przykryciem. Dzięki temu boczniaki zmiękną.

Kiedy grzyby będą odpowiednio miękkie, dolewamy przecier pomidorowy. Na koniec zupę doprawiamy solą oraz pieprzem. Najlepiej serwować ją z natką pietruszki. Warto również wypróbować przepis na bezmięsną zupę pomidorową . Receptura na wyborne flaczki z boczniaków została zademonstrowana na YouTube na kanale Na szlaku smaku z POLOmarketem. Właśnie stamtąc pochodzi zdjęcie wykorzystane na górze artykułu.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz.pl; YouTube / Na szlaku smaku z POLOmarketem

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy