Wyborna sałatka z resztek po wielkanocnym śniadaniu
Chociaż tegoroczna Wielkanoc będzie znacznie różniła się od tej, którą zapamiętaliśmy z wcześniejszych lat, to warto w miarę swoich sił i możliwości przygotować smaczne kojarzące się z tym świętem posiłki. Nie może na nim zabraknąć przede wszystkim domowego chrzanu oraz jajek.
Z resztek po uroczystym śniadaniu przygotujesz wyborną sałatkę, która nie tylko zachwyci każdego smakosza, ale również sprawi, że poczujesz smak i klimat tych wyjątkowych wiosennych świąt!
Wielkanocna sałatka z "resztek"
Potrzebne składniki:
5 ugotowanych na twardo jajek
łyżka chrzanu
sok z cytryny
szklanka kwaśnej śmietany
2 jabłka
cebula
2 ziemniaki
sól, cukier i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Starty chrzan zalej natychmiast sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj. Ugotowane jajka i ziemniaki oraz jabłka pokrój w kostkę, a sparzoną cebulę posiekaj na jak najdrobniejsze kawałeczki.
Wszystkie składniki połącz ze startym chrzanem i zalej przyprawioną solą, pieprzem oraz cukrem kwaśną śmietaną. Sałatkę owiń szczelnie w folię aluminiową i odstaw w chłodne miejsce na około godzinę.
Przed podaniem przybież sałatkę wiosennymi akcentami np. gałązkami rzeżuchy, świeżym szczypiorkiem oraz kawałkami pokrojonych rzodkiewek. Danie z pewnością będzie konkurencją dla klasycznej sałatki jarzynowej. Ją również warto zrobić w nieco "odświeżonej" wersji.
Wiosenna wersja sałatki jarzynowej
Sałatka jarzynowa gości na naszych stołach podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Poza tradycyjnymi składnikami warto wzbogacić ją również o dodatki, które podkreślą jej sezonowy, wielkanocny charakter.
Mogą to być np. pokrojone w drobne plasterki rzodkiewki, starty chrzan oraz szczypiorek. Przykładowy przepis na taką sałatkę znajdziesz w tym artykule.
Polecamy również nasze inne pomysły na wielkanocne potrawy. Pisaliśmy m.in. przepisie Ani Starmach na pyszny żurek w chlebie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: Przepis pochodzi z książki "365 obiadów na polskim stole na co dzień i od święta" E.Aszkiewicz i R.Chojnacka, wyd. Publicat