Smakosze.pl
Sałatka wielkanocna

pixabay/ 62k

Wyborna sałatka z resztek po wielkanocnym śniadaniu

1 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Uroczyste śniadanie w Wielką Niedzielę jest "punktem kulminacyjnym" świąt wielkanocnych. To szczególny czas, w którym cieszymy się towarzystwem najbliższym oraz delektujemy się wybornymi potrawami. Zazwyczaj przygotowujemy wtedy wi

Chociaż tegoroczna Wielkanoc będzie znacznie różniła się od tej, którą zapamiętaliśmy z wcześniejszych lat, to warto w miarę swoich sił i możliwości przygotować smaczne kojarzące się z tym świętem posiłki. Nie może na nim zabraknąć przede wszystkim domowego chrzanu oraz jajek.

Z resztek po uroczystym śniadaniu przygotujesz wyborną sałatkę, która nie tylko zachwyci każdego smakosza, ale również sprawi, że poczujesz smak i klimat tych wyjątkowych wiosennych świąt!

Wielkanocna sałatka z "resztek"

Potrzebne składniki:

  • 5 ugotowanych na twardo jajek

  • łyżka chrzanu

  • sok z cytryny

  • szklanka kwaśnej śmietany

  • 2 jabłka

  • cebula

  • 2 ziemniaki

  • sól, cukier i pieprz do smaku 

Sposób wykonania:

Starty chrzan zalej natychmiast sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj. Ugotowane jajka i ziemniaki oraz jabłka pokrój w kostkę, a sparzoną cebulę posiekaj na jak najdrobniejsze kawałeczki.

Wszystkie składniki połącz ze startym chrzanem i zalej przyprawioną solą, pieprzem oraz cukrem kwaśną śmietaną. Sałatkę owiń szczelnie w folię aluminiową i odstaw w chłodne miejsce na około godzinę.

Przed podaniem przybież sałatkę wiosennymi akcentami np. gałązkami rzeżuchy, świeżym szczypiorkiem oraz kawałkami pokrojonych rzodkiewek. Danie z pewnością będzie konkurencją dla klasycznej sałatki jarzynowej. Ją również warto zrobić w nieco "odświeżonej" wersji.

Wiosenna wersja sałatki jarzynowej

Sałatka jarzynowa gości na naszych stołach podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Poza tradycyjnymi składnikami warto wzbogacić ją również o dodatki, które podkreślą jej sezonowy, wielkanocny charakter.

Mogą to być np. pokrojone w drobne plasterki rzodkiewki, starty chrzan oraz szczypiorek. Przykładowy przepis na taką sałatkę znajdziesz w tym artykule

Polecamy również nasze inne pomysły na wielkanocne potrawy. Pisaliśmy m.in. przepisie Ani Starmach na pyszny żurek w chlebie.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Przepis pochodzi z książki "365 obiadów na polskim stole na co dzień i od święta" E.Aszkiewicz i R.Chojnacka, wyd. Publicat

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbiera dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuje, podróżuje i czyta książki.Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Lekkie i soczyste kotlety mielone z kurczaka

Czytaj więcej >
placki

Przepisy

Ekspresowe placki z bananów, które biją na głowę nawet racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na dżem z gruszek

Czytaj więcej >
biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >