Sałatka wielkanocna
pixabay/ 62k

Wyborna sałatka z resztek po wielkanocnym śniadaniu

Uroczyste śniadanie w Wielką Niedzielę jest "punktem kulminacyjnym" świąt wielkanocnych. To szczególny czas, w którym cieszymy się towarzystwem najbliższym oraz delektujemy się wybornymi potrawami. Zazwyczaj przygotowujemy wtedy większą ilość dań. Zdarza się Wam, że po śniadaniu pozostały resztki smakołyków? Przenigdy ich nie wyrzucaj! Wykorzystasz je do zrobienia wyjątkowej wielkanocnej sałatki.

Chociaż tegoroczna Wielkanoc będzie znacznie różniła się od tej, którą zapamiętaliśmy z wcześniejszych lat, to warto w miarę swoich sił i możliwości przygotować smaczne kojarzące się z tym świętem posiłki. Nie może na nim zabraknąć przede wszystkim domowego chrzanu oraz jajek.

Z resztek po uroczystym śniadaniu przygotujesz wyborną sałatkę, która nie tylko zachwyci każdego smakosza, ale również sprawi, że poczujesz smak i klimat tych wyjątkowych wiosennych świąt!

Wielkanocna sałatka z "resztek"

Potrzebne składniki:

  • 5 ugotowanych na twardo jajek
  • łyżka chrzanu
  • sok z cytryny
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • 2 jabłka
  • cebula
  • 2 ziemniaki
  • sól, cukier i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Starty chrzan zalej natychmiast sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj. Ugotowane jajka i ziemniaki oraz jabłka pokrój w kostkę, a sparzoną cebulę posiekaj na jak najdrobniejsze kawałeczki.

Cudowny pomysł na Cudowny pomysł na "różowe" jajkaCzytaj dalej

Wszystkie składniki połącz ze startym chrzanem i zalej przyprawioną solą, pieprzem oraz cukrem kwaśną śmietaną. Sałatkę owiń szczelnie w folię aluminiową i odstaw w chłodne miejsce na około godzinę.

Przed podaniem przybież sałatkę wiosennymi akcentami np. gałązkami rzeżuchy, świeżym szczypiorkiem oraz kawałkami pokrojonych rzodkiewek. Danie z pewnością będzie konkurencją dla klasycznej sałatki jarzynowej. Ją również warto zrobić w nieco "odświeżonej" wersji.

Sałatka jarzynowa z chrzanem

Wiosenna wersja sałatki jarzynowej

Sałatka jarzynowa gości na naszych stołach podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Poza tradycyjnymi składnikami warto wzbogacić ją również o dodatki, które podkreślą jej sezonowy, wielkanocny charakter.

Mogą to być np. pokrojone w drobne plasterki rzodkiewki, starty chrzan oraz szczypiorek. Przykładowy przepis na taką sałatkę znajdziesz w tym artykule.

Polecamy również nasze inne pomysły na wielkanocne potrawy. Pisaliśmy m.in. przepisie Ani Starmach na pyszny żurek w chlebie.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Przepis pochodzi z książki "365 obiadów na polskim stole na co dzień i od święta" E.Aszkiewicz i R.Chojnacka, wyd. Publicat

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł