Smakosze.pl Przepisy Przepis na aksamitne naleśniki według Magdy Gessler
Piotr Molecki/East News; Canva / Darya Fedorova

Przepis na aksamitne naleśniki według Magdy Gessler

17 sierpnia 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Naleśniki idealnie sprawdzają się w roli śniadania. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy pałaszują je z miłą chęcią. Magda Gessler przygotowuje naleśniki w wyjątkowy sposób. Najsłynniejsza restauratorka nigdy nie zapomina o przesianiu mąki. Właśnie taki zabieg sprawia, że placki wychodzą perfekcyjnie.

Smakowite naleśniki wiele razy przyprawiały nas o szybsze bicie serca. W każdym domu przygotowuje się je odrobinę inaczej. Dziś wypróbujemy przepis od samej Magdy Gessler. Efekt powali na łopatki nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Niezawodna sztuczka sprawi, że naleśniki będą jeszcze lepsze

Nie da się ukryć, że naleśniki należą do grona wyśmienitych specjałów, którym bardzo ciężko się oprzeć. Jakiś czas temu przedstawialiśmy sposób, dzięki któremu ciasto staje się jeszcze bardziej puszyste .

Bez wątpienia Magda Gessler zna się na kulinariach jak mało kto. Okazuje się, że restauratorka odpowiedzialna za Kuchenne Rewolucje zawsze przesiewa mąkę na naleśniki. Dzięki temu ciasto staje się bardziej aksamitne i nie ma mowy o żadnych grudkach. Jakie składniki będą nam potrzebne do przygotowania naleśników jak od Magdy Gessler?

  • 500 g mąki pszennej

  • 370 ml mleka

  • 370 ml wody gazowanej

  • 2 spore jajka

  • odrobina soli

  • masło klarowane

Jak Magda Gessler robi naleśniki?

Jajka ubijamy razem z solą. Do mieszanki przesiewamy mąkę. Całość wzbogacamy o mleko oraz wodę gazowaną . Składniki starannie mieszamy tak, aby uzyskać jednolite ciasto. W tym zadaniu może przydać się mikser.

Ciasto będzie miało idealną konsystencję, jeśli pozostanie na łyżce i jednocześnie zacznie spływać cienkim strumieniem . Zbyt gęstą mieszankę wzbogacamy o wodę. Z kolei do nazbyt ciekłego ciasta dodajemy mąkę.

Patelnię smarujemy masłem i je podgrzewamy. Ciasto wylewamy porcjami i smażymy naleśniki z obu stron. Na każdą z nich potrzeba zazwyczaj około pół minuty. Godny uwagi jest także przepis na naleśniki po rusku .

Naleśniki według receptury Magdy Gessler
Naleśniki według receptury Magdy Gessler

Canva / Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Mniammniam.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy