Naleśniki ruskie: prosty przepis na pyszne danie
pixabay.com

Naleśniki ruskie: prosty przepis na pyszne danie

Naleśniki ruskie charakteryzują się, podobnie jak pierogi ruskie, nadzieniem z sera twarogowego i ugotowanych ziemniaków. Ta wytrawna wersja będzie świetną alternatywą dla naleśników na słodko, ponadto jej dużą zaletą jest możliwość szybkiego podgrzania, co bywa bardzo praktyczne, kiedy mamy mało czasu. Naleśniki ruskie można nawet zamrozić, jeśli przygotujemy ich większą liczbę, aby mieć gotowy obiad, kiedy nie będzie nam się chciało gotować. Sprawdź, jak krok po kroku przyrządzić pyszne naleśniki ruskie.

Składniki na naleśniki ruskie

Do przygotowania pysznych naleśników ruskich będziemy potrzebowali następujących składników:

  • Mleko 3,2-procentowe – 2 szklanki,
  • Mąka pszenna tortowa – 2 szklanki,
  • Kurze jajko – 1 sztuka (duże, najlepiej wiejskie),
  • Cebula – 1 sztuka (duża),
  • Ser twarogowy – pół kilograma,
  • Ugotowane ziemniaki – pół kilograma,
  • Przyprawy do smaku – sól, czarny pieprz lub pieprz ziołowy,
  • Olej roślinny do smażenia.

Z proponowanych ilości poszczególnych składników powinniśmy przygotować 12 naleśników ruskich z nadzieniem.

Jak przygotować ciasto na naleśniki ruskie?

Ciasto na naleśniki ruskie przyrządzamy tak samo, jak w przypadku naleśników ze słodkim nadzieniem. Do miski wlewamy mleko, wsypujemy mąkę, szczyptę soli oraz wbijamy 1 jajko. Miksujemy całość za pomocą blendera lub ubijamy metalową trzepaczką. Ciasto powinno być dość rzadkie, aby wylane na patelnię utworzyło cienką warstwę na całej powierzchni. Po dokładnym wymieszaniu składników odstawiamy ciasto na pół godziny, aby nieco zgęstniało, a całość się „przegryzła”. Jeśli okaże się, że konsystencja jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę wody, energicznie mieszając.

Na średnim ogniu stawiamy patelnię do naleśników – lub zwykłą o płaskim, szerokim dnie. Rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu – w zasadzie chodzi jedynie o natłuszczenie jej powierzchni, aby ciasto się nie przykleiło, wystarczy przetrzeć ją kawałkiem papierowego ręcznika kuchennego nasączonego olejem. Naleśniki ruskie będą najlepsze, jeśli placki wyjdą bardzo cienkie, dlatego wylewając ciasto na patelnię trzeba uważać, by nie wlać za dużo. Porcję płynnego ciasta rozprowadzamy, wykonując ruchy patelnią, aby została w całości pokryta. Smażymy każdy placek krótko, do lekkiego zarumienienia – i przewracamy na drugą stronę, ta wymaga już krótszego smażenia. Gotowe placki układamy na jednym dużym talerzu.

Jak przygotować nadzienie do naleśników ruskich?

Nadzienie do naleśników ruskich przygotowujemy w czasie, gdy odstawiliśmy ciasto do zgęstnienia, ewentualnie już po usmażeniu placków. Można też przyrządzić je przed ciastem, wtedy smaki w masie zdążą się jeszcze lepiej połączyć. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, można je też rozgnieść widelcem lub drewnianą kulą do ciasta. Jeśli zostały dopiero ugotowane, przed ugniataniem należy je wystudzić. W oddzielnej misce rozgniatamy ser twarogowy, a na niewielkiej ilości oleju roślinnego szklimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Przekładamy ją do ziemniaków, dodajemy twaróg i przyprawy – sól i pieprz do smaku, następnie wyrabiamy ubijakiem do ziemniaków lub dłonią. Naleśniki ruskie mogą zawierać więcej sera lub ziemniaków, w zależności od upodobań - wystarczy zmienić proporcje przygotowanych składników. Gotową masę serową nakładamy na każdy placek w taki sposób, by udało się je zwinąć w niezbyt cienki rulonik. Kiedy zwiniemy wszystkie, rozgrzewamy olej i umieszczamy na patelni kilka naleśników – już na większej ilości tłuszczu. Smażymy z obu stron aż się zarumienią – ale tylko te naleśniki ruskie, które zostaną od razu podane. Jeśli część zostawiamy na następny dzień, chowamy je do lodówki bez ponownego podsmażania i robimy to dopiero dzień później.

Jak podawać naleśniki ruskie?

Naleśniki ruskie można podać same lub z dodatkami w postaci kawałków kiełbaski lub boczku podsmażonymi z cebulką. Dobrym pomysłem będzie też sos pieczarkowy i poszatkowana natka pietruszki. Do takiego dania będzie pasował kawior (prawdziwy lub wegański, czyli roślinny), gęsta, kwaśna śmietana, a także surówki warzywne. Naleśniki ruskie można też podać zwinięte w inny sposób niż w rurki – jak krokiety, koperty lub złożone razem z nadzieniem na kształt trójkątów.

Naleśniki ruskie bez laktozy i glutenu

Laktoza i gluten to dwa składniki, które współcześnie występują w większości produktów spożywczych. Jednocześnie coraz więcej osób musi ze względów zdrowotnych eliminować je z diety. Nie oznacza to jednak konieczności wyeliminowania wielu dań z diety– wystarczy zastąpić składniki z glutenem i laktozą takimi, które są ich pozbawione. W przypadku przepisu na naleśniki ruskie wystarczy zastąpić mąkę pszenną połączeniem mąk bezglutenowych (120 gramów ryżowej, 120 gramów kukurydzianej i 50 gramów mąki ziemniaczanej). Krowie mleko można z kolei zmienić na mleko bez laktozy lub roślinne.

Następny artykuł