Przepis na napar z liści laurowych i jabłek
Liście laurowe nazywane są "darem od Boga". Przyprawa nie tylko znalazła wszechstronne zastosowanie w kuchni, ale również ma szereg wyjątkowych właściwości. Liście wawrzynu nie bez przyczyny są składnikiem prozdrowotnych naparów, syropów i wywarów.
Zalety liści laurowych
Liście laurowe mają szereg cennych dla zdrowia właściwości. Przyprawa ma działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne . Dlatego, napary z rośliny polecane były na pierwsze symptomy przeziębienia.
Roślina pomaga również oczyścić nasz organizm ze szkodliwych toksyn, poprawić trawienie oraz pozbyć się wszelkich niestrawności . Wstępne badania nad zaletami przyprawy wykazały również, że obniża ona poziom cukru we krwi u osób chorujących na cukrzycę .
Liść laurowy stosowany jest także w leczeniu bezsenności . Roślina posiada charakterystyczny zapach, który koi nerwy i pozwala szybciej zasnąć. Jakie zalety ma mikstura na bazie liści laurowych, cynamonu oraz jabłek?
Napar z liści laurowych i jabłek - przepis
Lista składników:
-
3 liście laurowe
-
1 jabłko
-
litr wody
-
laska cynamonu
-
opcjonalnie łyżeczka miodu
Sposób wykonania:
Umyj, a następnie pokrój jabłko i wyjmij z niego gniazda nasienne. Zagotuj w garnku wodę, a następnie dodaj do niej 3 listki laurowe oraz laskę cynamonu. Gotuj je przez 5 minut , a następnie wrzuć do rondla pokrojone wcześniej jabłka. Całość gotuj jeszcze 10 minut .
Przecedź gotowy napój, możesz doprawić go do smaku łyżeczką miodu. Miksturę należy wypić przed snem . Kuracji nie powinno stosować się jednak dłużej niż przez 2 tygodnie. Jakie są jej zalety?
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: wylecz.to / poradnik zdrowie/ smak dnia
undefined