Smakosze.pl
kotlety schabowe

Pixabay / congerdesign

Co zrobić, aby kotlety schabowe były miękkie po usmażeniu?

21 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Kotlety schabowe to potrawa, która bardzo często gości na naszych talerzach. Chociaż danie nie należy do zbyt skomplikowanych, to czasem zdarza się, że nie wyjdzie ono tak jakbyśmy chcieli. Co zrobić, aby kotlety nie były twarde? Z pomocą przyjdzie

Kotlety schabowe goszczą zarówno na naszych stołach, jak i w repertuarze najlepszych restauracji. Szefowie kuchni dosłownie dwoją i się troją, aby danie trafiło w gusta najbardziej wymagających klientów.

Miękkie i soczyste wnętrze otoczone chrupką panierką to w końcu kulinarne marzenie każdego miłośnika kotletów schabowych. Okazuje się, że łatwo możemy uniknąć kulinarnej wpadki za sprawą porad szefów kuchni. 

Co zrobić, aby kotlety schabowe były miękkie?

Szefowie kuchni uważają, że podstawą smaku kotletów schabowych jest ich marynata. Wystarczy, że pomoczymy je w mleku i cebuli, a już stanie się ono miękkie i soczyste. Jest to trick, z którego korzysta sama Magda Gessler.

Kotlety możemy również zamarynować w majonezie wymieszanym z ketchupiem lub w samym jogurcie greckim lub naturalnym. Marynata sprawi, że mięso będzie o wiele bardziej miękkie i zyska przy okazji całkiem nowy zaskakujący smak. Nie jest to jednak jedyny sposób na miękkie kotlety schabowe.

Sekret tkwi w szczegółach

Jeśli chcemy cieszyć się miękkimi kotletami schabowymi, powinniśmy je z dwóch stron dokładnie rozbić metalowym tłuczkiem. Mocno ubite mięso należy doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie obtoczyć je w mące, jajku oraz bułce tartej.

Mało kto zdaje sobie sprawę, jak ważna jest ta ostatnia. To od niej zależy bowiem chrupkość naszej panierki. Eksperci kulinarni radzą, aby nie kupować gotowej bułki tartej, ale zrobić ją samemu w domu wykorzystując do tego suche bułki.

Niestety, w kupnej bułce tartej możemy znaleźć kawałki słodkiego ciasta lub pieczywa, co nie tyle psuje smak naszych kotletów schabowych, ale może sprawić, że będą się one przypalać podczas smażenia na patelni.

Pamiętajmy jednak, aby do przygotowania domowej bułki tartej używać zawsze suchych, ale przenigdy nienadpleśniałych bułek. Te niestety nadają się już jedynie do wyrzucenia.

Polecamy również przepis na kotlety mielone po lwowsku, którego autorską jest sama Magda Gessler.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbiera dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuje, podróżuje i czyta książki.Chcesz się ze mną skontak

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

omlet

Porady

Jak zrobić wyrośnięty i puszysty omlet bez mąki?

Czytaj więcej >
nalewanie kawy

Porady

Jaki napój pić rano zamiast kawy?

Czytaj więcej >
suszone grzyby

Porady

Najgorszy błąd podczas suszenia grzybów

Czytaj więcej >
herbata

Porady

Dlaczego warto dodać do herbaty pieprz?

Czytaj więcej >
szarlotka

Porady

Jakie jabłka wybrać do szarlotki?

Czytaj więcej >
Jakie mięso na rosół?

Porady

Na jakim mięsie gotować rosół?

Czytaj więcej >