Przepis na niezapomniane Irysy
Przepyszne irysy uchodzą za wyjątkowy przysmak, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią spałaszowałyby te wyśmienite cukierki. Smak dawnych lat może ponownie zagościć w naszym domu.
Irysy jak za dawnych lat
Bez wątpienia irysy można zaliczyć do grona łakoci, które kojarzą się nam bezpośrednio z czasami PRL-u. Na naszym portalu wielokrotnie wspominaliśmy słodycze, które cieszyły się popularnością w tamtym okresie. Dobrym przykładem są, chociażby szyszki z preparowanego ryżu .
Irysy nadal można dostać w niektórych sklepach. Cukierki mają kilka smaków. Zalicza się do nich śmietankowy, kakaowy i sezamowy . Godne uwagi są również irysy z makiem. Każdy ze smaków jest nie lada pokusą.
Kultowe irysy możemy z łatwością przygotować we własnej kuchni. Dziś sięgniemy po przepis na cukierki z makiem. Takie łakocie przypadną do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy . Na początku musimy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki.
-
250 g krówek
-
cukier puder
-
mak
-
15 ml mleka
(Canva.com / VIKTOR FEDORENKO)
Niezawodny przepis na domowe irysy
Na początku należy wysmarować foremkę masłem. Warto zrobić to z wyprzedzeniem, ponieważ w późniejszym etapie przygotowań, nie będziemy mieli na to czasu . Kiedy foremka będzie już gotowa, odpakowujemy krówki.
Rozpakowane cukierki umieszczamy w niewielkim garnku. Dolewamy do nich mleko. Całość podgrzewamy na niewielkim ogniu. Krówki powinny się roztopić. Masę wzbogacamy o mak. Wszystko starannie mieszamy .
Do bazy pod irysy dodajemy jeszcze cukier puder. Powinniśmy robić to stopniowo. Nie zapominajmy o tym, by masę cały czas mieszać . Powinna być ona ciągnąca, lecz nie nazbyt rzadka. Przekładamy ją do foremek.
Masa na irysy szybko zastyga. W związku z tym po przełożeniu jej do foremek, szybko otrzymamy uwielbiane cukierki. Rzecz jasna możemy je wzbogacić o inne składniki. Dobrze sprawdzają się rozdrobnione orzechy .
Irysy wiele zyskają, jeśli dodamy do nich odrobinę cynamonu i wanilii. Ogranicza nas wyłącznie własna inwencja. Warto odrobinę poeksperymentować. Wielbiciele swojskich łakoci powinni wypróbować również przepis na krówki domowej roboty .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Lelum; Z ogrodu do kuchni