Przepis na domowe krówki
Krówki goszczą na naszych stołach już od 100 lat. Po raz pierwszy zaczęto je produkować w 1921 roku w poznańskiej fabryce słodyczy. Zarządzał nią Feliks Pomorski, który przepis na krówki otrzymał od swojego wujka.
Krówki w dwóch odsłonach
Nie da się ukryć, że krówki są nie lada specjałem. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy spałaszowaliby je z miłą chęcią. Wyjątkowe cukierki zawdzięczają swoją nazwę opakowaniu, na którym widniał rysunek przedstawiający krowę.
Krówki dla wielu osób są jednym ze smaków dzieciństwa. Niedawno przedstawialiśmy przepis na kultowe andruty. Dziś na naszym portalu zagoszczą krówki w dwóch odsłonach. Jednak tradycyjnej i drugiej wegańskiej.
Kultowe krówki domowej roboty
Tradycyjne krówki są bardzo proste w przygotowaniu. Nikt nie powinien mieć z tym przepisem większych problemów. Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Część z nich znajdziesz we własnej kuchni. Co nam będzie potrzebne?
puszka słodzonego mleka skondensowanego
190 g cukru
opakowanie cukru wanilinowego
50 g masła
Na początku mleko skondensowane umieszczamy na patelni. Masę wzbogacamy o oba rodzaje cukru i podgrzewamy. Całość nieustannie mieszamy. Baza pod nasze krówki powinna nabrać złocistej barwy. Wówczas dodajemy do niej rozdrobnione masło.
Wszystkie składniki powinny się połączyć. Wyłączamy ogień i przelewamy masę do foremki wyścielonej papierem do pieczenia, który uprzednio smarujemy masłem. Całość powinna wystygnąć do temperatury pokojowej.
Masę na krówki umieszczamy w lodówce. Kiedy stanie się twarda, wówczas kroimy ją na części. Nasze krówki są już gotowe. Z pewnością przypadną do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy.
(Canva.com / Natasha Breen)
Krówki w wegańskiej odsłonie
Krówki możemy przygotować w bardziej niekonwencjonalny sposób. Wykorzystamy w nich same roślinne składniki. Osoby na diecie wegańskiej z pewnością będą zachwycone takimi łakociami. Co musimy przygotować?
400 g cukru
250 g masła orzechowego
150 g margaryny roślinnej
120 ml mleka roślinnego
75 ml wody
aromat wanilinowy
W garnku umieszczamy cukier i wodę. Całość podgrzewamy tak, aby uzyskać karmel. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, podgrzewamy ją przez dwie minuty. W tym czasie nieustannie ją mieszamy. Dodajemy margarynę oraz mleko roślinne.
Gdy składniki już się połączą, zdejmujemy je z ognia. Całość miksujemy, stopniowo dodając masło orzechowe. Najlepiej wybrać takie, które jest drobno zmielone. Masę na krówki wzbogacamy o aromat. Wykładamy ją do foremki wyścielonej papierem do pieczenia.
Krówki są już prawie gotowe. Wystarczy przestudzić masę i wstawić ją do lodówki. Kiedy będzie już twarda, kroimy ją na mniejsze kawałki. Krówki w tej odsłonie są niezwykle smakowite. Warto również sięgnąć po przepis na kultowe irysy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Olga Smile; Wikipedia; Potrzebna wiedza; Diamenty Rynku