Smakosze.pl
Krówki są przepyszne

Wikipedia / Polimerek / CC BY-SA 3.0

Przepis na domowe krówki

17 Marca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowite krówki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Uwielbiane cukierki od lat cieszą się ogromną popularnością. Ich historia może zaskoczyć niejednego smakosza. Przepis na domowe krówki jest banalnie prosty. Okazuje się

Krówki goszczą na naszych stołach już od 100 lat. Po raz pierwszy zaczęto je produkować w 1921 roku w poznańskiej fabryce słodyczy. Zarządzał nią Feliks Pomorski, który przepis na krówki otrzymał od swojego wujka.

Krówki w dwóch odsłonach

Nie da się ukryć, że krówki są nie lada specjałem. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy spałaszowaliby je z miłą chęcią. Wyjątkowe cukierki zawdzięczają swoją nazwę opakowaniu, na którym widniał rysunek przedstawiający krowę.

Krówki dla wielu osób są jednym ze smaków dzieciństwa. Niedawno przedstawialiśmy przepis na kultowe andruty. Dziś na naszym portalu zagoszczą krówki w dwóch odsłonach. Jednak tradycyjnej i drugiej wegańskiej.

Kultowe krówki domowej roboty

Tradycyjne krówki są bardzo proste w przygotowaniu. Nikt nie powinien mieć z tym przepisem większych problemów. Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Część z nich znajdziesz we własnej kuchni. Co nam będzie potrzebne?

  • puszka słodzonego mleka skondensowanego

  • 190 g cukru

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 50 g masła

Na początku mleko skondensowane umieszczamy na patelni. Masę wzbogacamy o oba rodzaje cukru i podgrzewamy. Całość nieustannie mieszamy. Baza pod nasze krówki powinna nabrać złocistej barwy. Wówczas dodajemy do niej rozdrobnione masło.

Wszystkie składniki powinny się połączyć. Wyłączamy ogień i przelewamy masę do foremki wyścielonej papierem do pieczenia, który uprzednio smarujemy masłem. Całość powinna wystygnąć do temperatury pokojowej. 

Masę na krówki umieszczamy w lodówce. Kiedy stanie się twarda, wówczas kroimy ją na części. Nasze krówki są już gotowe. Z pewnością przypadną do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy.

(Canva.com / Natasha Breen)

Krówki w wegańskiej odsłonie

Krówki możemy przygotować w bardziej niekonwencjonalny sposób. Wykorzystamy w nich same roślinne składniki. Osoby na diecie wegańskiej z pewnością będą zachwycone takimi łakociami. Co musimy przygotować?

  • 400 g cukru

  • 250 g masła orzechowego

  • 150 g margaryny roślinnej

  • 120 ml mleka roślinnego

  • 75 ml wody

  • aromat wanilinowy

W garnku umieszczamy cukier i wodę. Całość podgrzewamy tak, aby uzyskać karmel. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, podgrzewamy ją przez dwie minuty. W tym czasie nieustannie ją mieszamy. Dodajemy margarynę oraz mleko roślinne.

Gdy składniki już się połączą, zdejmujemy je z ognia. Całość miksujemy, stopniowo dodając masło orzechowe. Najlepiej wybrać takie, które jest drobno zmielone. Masę na krówki wzbogacamy o aromat. Wykładamy ją do foremki wyścielonej papierem do pieczenia

Krówki są już prawie gotowe. Wystarczy przestudzić masę i wstawić ją do lodówki. Kiedy będzie już twarda, kroimy ją na mniejsze kawałki. Krówki w tej odsłonie są niezwykle smakowite. Warto również sięgnąć po przepis na kultowe irysy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Olga Smile; Wikipedia; Potrzebna wiedza; Diamenty Rynku

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Ekspresowe ciasto z mikrofalówki

Czytaj więcej >
Racuchy z żółtym serem

Przepisy

Obłędne racuchy z dodatkiem żółtego sera

Czytaj więcej >
Kiszona dynia

Przepisy

Przepis na kiszoną dynię

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędny patent Gessler na marynatę do żeberek - będą idealnie soczyste

Czytaj więcej >
Winogrona marynowane

Przepisy

Prosty przepis na marynowane w occie winogrona

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na rosół z XVII wieku. Dziś może budzić wielkie emocje

Czytaj więcej >