Smakosze.pl Przepisy Przepis na niezapomniane szare kluchy
Kadr z filmu na You Tube zamieszczonego na kanale Przepis TV

Przepis na niezapomniane szare kluchy

21 kwietnia 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Szare kluski to potrawa, która w dzieciństwie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Warto już dziś włączyć ją do naszego menu. Powód? Dania ma bajecznie prostą recepturę, która z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom.

Jakie były dodatki do szarych kluch?

Potrawa była szczególnie popularna w Wielkopolsce. Wzmianka o potrawie pojawiła się w książce "Dobra gospodyni, czyli podręcznik kucharski dla polskiego domu" w 1933 roku. Od tamtej pory danie cieszyło się ogromną popularnością. Szczególnie wiele emocji wzbudzały jednak dodatki do kultowych kluch.

Szare kluchy podawano na wiele sposobów. Niektórzy jedli je z białym serem, inni z podsmażonym boczkiem oraz cebulą. Kluski cieszyły się również sporą popularnością w towarzystwie kiszonej kapusty.

Regionalne danie przez lata było zapomniane, a teraz znowu wraca "do łask". Przypominamy przepis na szare kluchy, warto zapisać go w swoim zeszycie.

Ten patent na bób pokazała mi ciocia. Nigdy nie robię go inaczej, każdy zajada aż się uszy trzęsą

Przepis na niezapomniane szare kluchy

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • sól
  • mąka
  • 20 dag wędzonego boczku

Jak zrobić kultowe szare kluchy?

Obierz ziemniaki i zetrzyj je na drobnych oczkach tarki. Zostaw je, aby puściły one sok. Następnie dodaj do ziemniaków mąkę, jajka i dobrze wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.

Zagotuj w garnku posoloną wodę i nałóż na nią łyżkę przygotowanego wcześniej ziemniaczanego ciasta. Gotuj kluski przez około 10 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. W tym czasie podsmaż na patelni pokrojony w kostkę wędzony boczek.

Wyciągnij kluski z garnka za pomocą drewnianej łyżki i połóż je na talerz, a następnie dodaj do niego pokrojony w kosteczkę boczek. Tak jak wspominaliśmy wyżej danie można podawać również z innymi dodatkami.

Szare kluski świetnie będą smakować również z samą maślanką lub kefirem . Mogą być także podawane jako dodatek do drugiego dania.

Pojechał nad morze i zjadł rybę za grosze. Pan Andrzej znalazł sposób na paragony grozy
Tak jajecznicę robią w restauracjach. Zawsze jest kremowa i aksamitna
Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy