Przepis na obłędną paprykę po chorwacku
Papryka jest niezwykle smakowitym warzywem, które można przyrządzić na wiele sposobów. Ogromną popularnością cieszą się przetwory z tej apetycznej rośliny. Jednym z najlepszych jest papryka po chorwacku. W specjale zagości między innymi musztarda. Efekt powala na łopatki.
Nie da się ukryć, że papryka zajmuje szczególne miejsce w kulinariach. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią zajadają specjały na jej bazie. Dziś sięgniemy po recepturę na paprykę po chorwacku.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Papryka po chorwacku zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy
Smakowita papryka niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Ostatnio prezentowaliśmy przepis na niedrogie leczo w interesującej odsłonie . Tym razem wypróbujemy recepturę, dzięki której przyrządzimy niecodzienny przetwór z papryki.
Papryka po chorwacku smakuje obłędnie. Każdy, kto jej skosztował, doskonale wie, że przetwór jest nie lada pokusą, której bardzo ciężko się oprzeć . Wszystko za sprawą mieszanki interesujących składników.
Papryka w tej odsłonie charakteryzuje się zawartością musztardy. Można powiedzieć, że oprócz czerwonego warzywa, to właśnie ona gra jedną z głównych ról. Przepis na paprykę po chorwacku jest banalnie prosty. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki.
-
10 papryk
-
200 g musztardy
-
150 ml wody
-
150 ml oleju
-
70 ml octu 9%
-
30 ml cukru
-
15 ml soli
-
6 ziaren ziela angielskiego
-
3 liście laurowe
Niezawodny przepis na paprykę po chorwacku
Na początku papryki starannie myjemy i wydrążamy. Następnie kroimy je w paski. Wodę wlewamy do garnka. Wzbogacamy ją o sól, cukier, ocet oraz pozostałe przyprawy . Całość doprowadzamy do wrzenia.
Do zalewy dodajemy pokrojoną paprykę. Warto wiedzieć, która odmiana jest najzdrowsza . Gotujemy ją pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie odławiamy ją i odstawiamy do wystygnięcia . Teraz przyszła pora na przygotowanie sosu.
(YouTube / Smaczny.tv)
Musztardę mieszamy z olejem. Możemy dodatkowo wzbogacić ją o dodatek w postaci wędzonej papryki. Wówczas przetwory będą miały jeszcze bardziej wyrazisty smak. Tak przygotowany sos dodajemy do ugotowanej papryki.
Paprykę łączymy z sosem musztardowym. Następnie umieszczamy ją w czystych słoikach. Gdy osiągnie temperaturę pokojową, przekładamy naczynia do lodówki. Domownicy będą zachwyceni papryką w tej odsłonie. Podobny przepis można znaleźć na YouTube na kanale Smaczny.tv. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane powyżej.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: YouTube / Smaczny.tv